Wednesday 31 December 2014

Obisk svetega Nikolaja

Kdo je Sveti Nikolaj (Sv. Nikolaj, oz Miklavž)?


Miklavž, kot običajno pri nas imenujemo Svetega Nikolaja je eden najbolj priljubljenih krščanskih svetnikov, ki jue seveda navdihoval tudi številne umetnike povsod po svetu. Decembrskemu času primerno je tokratna slikanica posvečena Miklavžu, a se ne bomo spuščali v njegovo zanimivo in občasno nekoliko nejasno zgodovino, prav tako ne v razlago odnosov med dobrimi tremi možmi, saj je bolja ali manj jasno, da gre v primeru Mikavža, Božička in dedka Mraza pravzaprav za eno in isto osebo v različnih socialnih, kulturnih in političnih okoljih.

Tule lahko torej preberete več o tem, kako je Miklavž postal dedek Mraz, mi pa nadaljujemo s slikanico iz 19. stoletja, ki jo je napisal Clement Clarke Moore (1779-1863), sicer profesor klasične literature in teologije, a v zgodovino zapisan predvsem po pesmi, ki jo je leta 1822 napisal svojim šestim otrokom, naslednje leto pa je bila (anonimno!) objavljena in je odtlej z nenehnimi ponatisi stalnica anglosaške božično praznične literature.

Knjižico, ki jo predstalvjamo tokrat, je ilustriral Felix Octavius Carr Darley (1822–1888), slikar samouk, ki je svojimi risbami ozaljšal dela takšnih klasikov, kot so Dickens, Hawthorne, Irwing, Longfellow, Stowe in drugi, omeniti velja vsekakor tudi sodelovanje z Edgarjem Alanom Poejem.

No, tole so slike Miklavža, kot si jih je zamislil F.O.C. Darley:





































Malce drugačne podobe, kot smo jh vajeni dandanes, kajne?
Pa lepo praznujte!

No comments:

Post a Comment