Sunday 30 November 2014

Slikanica naj bo vzgojna!

Jack O’Health and Peg O’Joy

Za tokratno objavo sem izbral malce neobičajno (pa ne preveč) slikanico, ki jo je napisala dr. Beatrice Slayton Herben. O njej nisem našel veliko, le da je bila verjetno rojena leta 1891 (morda tudi kako leto kasneje), nekaj več pa je znanega o ilustratorju Fredericku Richardsonu (1862-1937).

Slikanica je izšla leta 1921, bila verjetno tudi večkrat ponatisnjena, zanimiva pa je zaradi svojega osnovnega namena - osveščati mladež o pomenu zdrav prehrane. Njen podnaslov (Pravljica za otroke) je torej zavajajoč, dodatne zanimivost pa je tudi dejstvo, da so pri nastanku sliaknice sodelovali učenci ene ameriških osnovnih šol (Public School Fifteen, NY City), ki so zanjo napisali nekaj takoimenovanih jinglov.

Zgodba je pravzaprav komaj vredna imena zgodba, v slikanici dobre vile Jacka in Peg učijo pravil zdrave prehrane, pa tudi splošne higiene, od ščetkanja zob do pomena kakovostnega spanca. Dr. Herben je iz zasnove sestavila vzgojno pripoved z repom in glavo, Frederick Richardson pa je vse skupaj začinil z zanimivimi ilustracijami, ki bi bile lahko tudi boljše, saj, kot boste opazili, so pri tisku precej škrtarili z barvami.

Ko so pred leti med projektom digitalizacije to knjigo med številnimi drugimi spravili v svtovnemu občestvu dostopno obliko, je zaradi svojega zgodovinskega in kulturnega pomena doživela dokaj veliko zanimanje in prišlo je celo do ponatisa.

Da si boste lažje predstavljali, so tule še ilustracije:









































Dovolj za predstavo o slikanici, ki s pomočjo pravljičnih bitij uči otroke o pomenu higiene? Da, tudi srečen konec je predviden - izvemo namreč, da sem in tja vendarle pojemo kakšno torto. Ker pa so narejene iz posebnih čarobnih sestavin, je to primerno le ob izjemnih priložnostih. Veliko izjemnih priložnosti vam želim!

No comments:

Post a Comment