Friday 27 April 2018

Horace Petherick in Moj pes Tray

Moj pes Tray, slikanica Horaca Williama Pethericka


Horace William Petherick (1839-1919) se je rodil v Londonu, njegova družina je izhajala iz Cornwalla, z juga Anglije. Ko si je sam ustvaril družino s Clementino Augusto Bonney sta jima prva prva otroka umrl v rosnih letih (okrog drugega leta), naslednjih pet pa je preživelo. Bile so same deklice in vse po vrsti nadarjene umetnice.



Horace Petherick se je uveljavil kot violinist, izdelovalec violin in na sploh strokovnjak za glasbila s strunami. Redno je objavljal v reviji The Strad, najuglednejši reviji za violoiniste tistega obdobja. Napisal je štiri samostojne knjige s tega področja: Zgodovina violine (1893), Antonio Stradivari (1900), Giuseppe Guarnieri -  Njegovo življenje in delo (1906) in Popravilo in obnova violin (1915), ki jih je sam ilustriral.

Horace W. Petherick se je na slikarskem in ilustratorskem področju vrhunsko izkazal. Večkrat je razstavljal v Kraljevi Akademiji, ilustriral za več časopisov in revij, znan je tudi po knjigi portretov londonskih delavcev (smetarji, mlekarji, prižigalci luči, ...) in seveda številnih ilustracijah knjig za otroke. Eno od teh predstavljamo danes.



Zgodbo o psičku Treyu je Horace William Petherick napisal sam - v rimah. Pripoveduje o deklici, ki je imela le očeta, a je ta hudo zbolel in umrl. Ostala je sama s psičkom in najemodajalka je iz hiše najprej nagnala psa, ko pa je pes zunaj neutolažljivo tulil, poslala za njim še deklico.




Ponovno snidenje deklice in psa je vse prej kot veselo, saj nista le brez doma, temveč kuža deklico tako povleče za roko, da ji jo zlomi. Tokrat mora v bolnišnico ona, tam se eden od zdravnikov spomni njenega očeta in denarja, ki ga je ta zapustil najemodajalki, da bi bila deklica preskrbljena. Pohlepnico razkrinkajo, deklici in psu pa poiščejo nov, primernejši dom.



Morda še nekaj besed o hčerah danes predstavljenega ilustratorja. Njegova najstarejša Rosa Clementina (1871-1931), je postala,ugledna ilustratorka in slikarka z več deli v galerijah in muzejih, portret Horaca Pethericka in njene mlajše sestre Dore spodaj sta njeni deli.




Ada Flora (1874-1924), Leila Helena (1876-1951), Evelina May (1879-?), Dora Valentine (1881-1946) so bile vse po vrsti uspešne glasbenice. Ada je igrala violino in klavir, zložila je več skladb. Leila je igral violo in pela, postala je znana učiteljica petja. Evelina je igrala violino in violo. Dora je igrala violino in čelo. Igrale so v različnih zasedbah, nekaj časa tudi v skupnem kvartetu. Družina, polna talentov, torej.




No comments:

Post a Comment