Monday 31 July 2017

Wanda Gag: Milijoni mačk

Wanda Gag (1893-1946)


Wanda Gag je bila vsestranska ustvarjalka, ki je za seboj pustila pečat kot avtorica, prevajalka in ilustratorka, v umetnost pa je 'zvlekla' tudi več članov svoje družine. Tokrat si bomo ogledali njeno verjetno najbolj znano delo Milijoni mačk.

Ta avtorska slikanica je nekaj posebnega iz več razlogov. Uradno na primer velja za najstarejšo ameriško slikanico, ki je brez prekinitve v tisku. To pomeni, da je prepričala številne generacije z zelo različnimi okusi, vključno z novejšo, ki s svojimi otroki dela tako zelo v rokavicah kot še nobena doslej.

Milijoni mačk je namreč dokaj sporna slikanica. Črnobele ilustracije z močnimi kontrasti niso všeč vsakemu, številni bralci so na primer izjavili, da se jim večina ilustracij sploh ne zdi ljubkih in zato niso primerne za otroke, posebej ne za najmlajše. Še več negativnih kritik je letelo na zgodbo, v kateri mačke med seboj 'izberejo' bodočega ljubljenčka na preveč krut način.

Po drugi plati so mnogi pohvalili nesmrtno zgodbo o osamljenosti, neodločnosti, posledicah napačnih odločitev in sploh večplastnost sporočila, s katerega všečnostjo se avtorica očitno ni pretirano obremenjevala in je (tudi) zato ustvarila delo, ob katerem se krešejo mnenja - umetnino.

Milijoni mačk je prejemnica Newberryjeve medalje, enega najprestižnejših priznanj, ki ga lahko osvoji knjiga za otroke in je namenjena izjemnim delom, med katerimi je zasluženo tudi Milijon mačk. Oglejmo si torej ilustracije:




























Knjiga Milijoni mačk pisateljice in ilustratorke Wande Gag je izšla leta 1928 in je najstarejša ameriška slikanica za otroke, ki jo še vedno tiskajo. Je prva, ki je uporabila tisk besedila prek dveh strani (takoimenovane blok strani). Še zanimivost: tipografija (oblika črk) je delo Wandinega brata, ki je besedilo napisal ob ilustracije, nato pa so vse skupaj tiskali po foto postopku.

Glede na dnevniške zapiske same avtorice je knjiga milijn mačk kar nekaj let ždela v njenem predalu, saj jo je zasnovala že leta 1922, venda sprva ni našla založnika, ki bi jo bil voljan objaviti. Ko je spoznala Ernestine Evans, urednico pri novi založbi s standardi, ki so temeljili na kakovosti ustvarjalcev in ne le hitrem dobičku, se je položaj spremenil.

Arhivi kažejo, da je leta 1928, se pravi, tik pred izidom, besedilo precej predelala in se še posebej posvetila refrenu, ki gre nekako takole:

Mačke tukaj, mačke tam,
mačke in mucke povsod.
Stotine mačk, tisoče mačk,
mijoni in milijarde in triljoni mačk ...

Po nepričakovanem uspehu slikanice je Wanda Gag nepreklicno vstopila v svet najuspešnejših avtorjev za otroke, kjer je ustvarjala vse do smrti, s posebnim poudarkom na svoji različici Grimmovih pravljic. Za konec morda še ena zanimivost - očitno se je avtorica poigravala tudi z nadaljevanjem milijonov mačk: milijoni podgan, saj so med njeno zapuščino tudi ilustracije tega dela, ki pa ni bilo nikoli dokončano.

Morda je predstava o krvoločnih mačkah ravno prav odštekana, da je še privlačna, pri podganah pa bi bilo vse skupaj preveč realistično? Morda bo nekega dne to nadaljevanje, seveda v predelavi kakega drugega ustvarjalca, tudi ugledalo luč sveta?


















No comments:

Post a Comment