Monday 29 September 2014

Muzej cudes

Frederick Burr Opper in Muzej nenavadnih reči


Frederick Burr Opper (1857-1937) velja za enega očetov ameriškega stripa. Odlikoval ga je jasen, preprost in učinkovit slog z veliko humoja. V neuradni anketi med risarskimi kolegi, izvedeni okrog leta 1930, je bil celo razglašen za najduhovitejšega ustvarjalca v ameriškem tisku vseh časov.

Opper, sicer najstarejši izmed treh otrok avstrijskih imigrantov judovskih korenin, je pri 14 letih pustil šolo, da bi se lahko zaposlil kot vajenec v tiskarni in čim več časa posvetil risanju ilustracij, stripov in karikatur. Zgodnji uspehi in precejšnja ambicioznost sta ga iz rodnega Ohia pri 20 letih pripeljala na Vzhodno obalo, med največje založniške hiše, kjer je kot svobodnjak delal za nekatere izmed najbolj branih časopisov, vključno z legendarnimi Puck, Harper's Bazaar in New York Journal.

Proslavil se je s politično karikaturo, posebej s spremljanjem predsedniških kandidatur, in stripi, kot sta bila  Happy Hooligan in Alphonse and Gaston. Stripi so mu prinesli tudi mednarodno prepoznavnost,Happy Hooligan, prigoda o neuspešnem in nesrečnem razcapancu, ki nikoli ne izgubi optimizma, je bila na primer najbolj priljubljen strip v Italiji do prihoda Mikija Miške.

Morda še zanimivost: Stric Fredericka Opperja, (Henry Georges Stephane) Adolphe Opper (1825-1903), bolj znan po psevdonimu Henry de Blowitz, je bil eden najslavnejših novinarjev svojega časa v Evropi.

Za tokrat sem izbral ilustracije slikanice, ki je izdelana v značilnem Opperjevem slogu, z močnimi barvami in jasnimi linijami, pa seveda obilo humorja. V njej je predstavljen pojav, o katerem današnji otroci le malo vedo, je pa do neke mere primerljiv z lunaparki. Gre za takoimenovani muzej čudes, potujočo skupino nenavadnih oseb, predmetov in predstavitev, ki so za simbolično vstopnino na voljo na ogled vsakemu firbcu. Pofirbcajte jih torej še vi.


To je seveda naslovnica, kjer vas vabijo, da vstopite.


Brez nenavadnih živali ne gre, če pa slona ni na voljo, se je streba znajti drugače.


Še notranja naslovka s slikovito tipografijo.







Brez hrupne godbe nikakor ne gre.





Kdor bi rad videl pravega velikana, je prišel na pravo mesto.





Akvarij prav tako pritegne veliko radovednih pogledov.





Morda kača, naj bo prava, ali sestavljena iz priročnih predmetov in ostankov drugih morskih bitij, je ena glavnih atrakcij.





Prikaz delovanja električne baterije poskrbi za obiskovalce, navdušene nad tehniko.





Avtor se je odločil vključiti še en nenavaden poklic - svojega. Takšen je torej karikaturist.





Ugotovili smo že, da so takšni 'muzeji' bolj spominjali na zabaviščne parke. Tole je na primer rokohitrec, oziroma čarodej.




Nagačene živali so v knjigi edine zasedle celotno blok stran.




Govorec iz trebuha ali ventrilokvist je bil vedno priljubljen lik v tovrstnih ustanovah.




Tudi zgodovina je imela svoje mesto. Tule ej na primer prikazano, kako je Napoleon s svojo vojsko prečkal Alpe.





In še najslavnejši ostrostrelec vseh časov - Viljem Tel.




Kulturni del zastopa debela ženska, ekhm, zajetna gospa, ekhm, operna pevka.





Prej smo spoznali velikana, tokrat sta na vrsti pritlikavca.



Še kotiček za ljubitelje lutk.




Ostane nam le še slovo. Dame in gospodje, z nami je bil Frederick Burr Opper!

No comments:

Post a Comment