Friday 30 November 2012

Wilhelm Busch

Wilhelm Busch - Picko in Packo

Heinrich Christian Wilhelm Busch ( 1832-1908) je bil nemški pesnik, slikar, karikaturist in predvsem satirik, ki ga pri nas najbolj poznamo po šaljivi pesnitvi Picko in Packo. V Sloveniji smo jo dobili v kar treh različnih prevodih, od katerih poznam le tistega, ki ga je podpisala Svetlana Makarovič.



Po mojem skromnem mnenju je prevod odličen, odlična pa je tudi izvirna zgodba in vsekakor spada med 'obvezno čtivo', pa čeprav je zgodba o nagajivcih za današnji okus preveč črno obarvana.

Oglejmo si ilustracije od začetka (prva slika prvega prizora), pa do verjetno najslavnejše med vsemi:














Slike iz prvega prizora pravzaprav povedo vse že brez besed. In tule je veliki finale druigega prizora (od sedmih):

Ja, Picko in Packo (tudi Cipek in Capek, pa Jošt in Jaka) sta fantalina, ki jima nobena lumparija ni prehuda. Na koncu ju doleti zaslužena kazen, ob kateri bi se marsikateri k permisivni vzgoji nagnjeni starš (vem, tega pri nas v ednini uradno še ne poznamo, ampak nekje je pač treba orati ledino) tako zgrozil, da zlepa ne bi odprl nobene slikanice več. Naj otroci raje gledajo poročila z vsemi krvavimi prizori vred!

No, Wilhelm Busch je napisal in narisal še marsikaj, tale umetnina pa med drugim velja tudi za eno začetnic nove vrste umetnosti - stripa, zato Buschu, med drugim avtorju več kot tisoč oljnih slik pravijo tudi 'dedek stripa'!

No comments:

Post a Comment