Saturday 29 December 2012

Joseph Martin Kronheim

Joseph Martin Kronheim (1810-1896) se je rodil v Magdeburgu in pri 22 letih odšel na Škotsko, kjer je v Edinburghu zaslovel kot ilustrator, litograf in predvsem graver. Delal je v času razvoja knjig za otroke in je zaslužen za prehod s tehnologije lesenih plošč na kovinske. Velja za izumitelja tehnologije, ki je s pomočjo cinkovih plošč krepko povečala naklado, vendar za ceno kakovosti. Tako natisnjene knjige so bile namreč nekoliko manj sijajne in zato tudi privlačne.

Joseph Martin Kronheim velja za kakovostnega ilustratorja, ki je napravil precej dobrih ilustracij za otroke. Izbral sem slikanico s pomenljivim naslovom Moja prva slikanica, ki jo je založila založba George Routledge in sinovi.

V tej knjigi najdemo za 19. stoletje sploh ne neobičajno zmes različnih zvrsti, pa si kar poglejmo posamezne odlomke.

Najprej je tu abeceda:

Seveda gre za angleško abecedo: A - ark (barka), B - baby (otrok), C - cat (mačka) in D - dog (pes).

Po abecedi sledi kratka zgodbica o ženici, ki je bila tako revna, da je živela v čevlju:





Kot vidimo, so z njo živeli tudi otroci ... No, za zgodbico sledi pesmica o otrocih, izgubljenih v gozdu. Malce spominja na Janka in Metko, a je brez čarovnice. Kar seveda ne pomeni, da ni krvava.

Sicer imamo srečen konec, a vsekakor ne gre ravno za uspavanko. Je pa uspavanka tale:

Tule pastitrica išče ovčke, ovčke pa seveda štejemo, če hočemo zaspati. Bolj napeta je pripoved o petih pujskih (nima veliko skupnega z legendarno o volku in treh prašičkih), ki pa je za današnji okus vseeno premalo dodelana in preveč vzgojna.
Za konec pa še povest o Mami Goski in njenem sinu Jaki. Pri nas zgodba ni posebej znana, zato lahko povem, da v njej najdemo elemente zgodb o Jakcu in velikanu, Obutem mačku, Aladinu, Nielsu Holgersonu in verjetno še kakšne.



S srečnim koncem se bližamo koncu naše predstavitve dela Josepha Martina Kronheima. V svojih srednjih letih je prodal delež v tiskarni, a je ta še naprej delala pod njegovim imenom in tudi zaposlen je ostal v njej še več desetletij. Proti koncu življenjske poti se je vrnil v Nemčijo in umrl v Berlinu.

Joseph Martin Kronheim  velja danes za enega pionirjev tiska slikanic za otroke.

No comments:

Post a Comment