Saturday 3 November 2012

Heinrich Hoffmann

Heinrich Hoffmann -  Zaspanček Razkodranček

Heinrich Hoffmann (1809-1894) je po mnenju mnogih nekakšen oče slikanice za otroke. Nikar ga ne zamenjajmo z istomenjakom in sopriimkarjem (1885-1957), kot so to storili v našem sistemu Cobiss. Današnji avtor je delo, ki ga predstavljamo, menda ustvaril, ker ni našel primerne knjige za svojega tri leta starega sina. Želel si je nečesa preprostega, zabavnega, poučnega in predvsem - z veliko slikami.

Seveda so slike v knjige dajali že prej, a šele z Zaspančkom Razkodrančkom so postale tako pomembne, da je knjigo marsikdo v roke vzel predvsem zaradi slik.

Besedilo je kljub podnaslovu knjige (Vesele zgodbe in zbavne slike) za današnje čase malce preveč nasilno, liki preveč groteskni, a slikanica je vsekakor vredna ogleda in v 19. stoletju je postala prava uspešnica s prevodi, ponatisi in vsem kar spada zraven.

Oglejmo si slike:

To je naslovni lik
Pridni otroci vedno dobijo darila ...












Tole pa je okrutni Frederick


Znesel se je nad psom in ta mu je vrnil.

Slika pove vse

Frederick je moral v posteljo ...

Pes pa se je namesto njega pogostil!



Spoznajmo še Harriet, ki se je igrala z vžigalicami:

Objestna deklica, ni kaj

Kazen je kruta in dokončna

Črnec gre na sprehod

Deček pa se mu posmehuje

In tale tudi

In tale prav tako

Mogočni čarovnik jih namoči v črnilnik ...

Sedaj so črni vsi, a nekateri bolj!
Zgodbice v verzih si seveda še sledijo (celotno knjigo v angleščini lahko snamete tule), na primer z lovcem, ki je naletel na maščevalnega zajca, z dečkom, ki je sesal palec in drugim, ki ni maral juhe ... Ampak za vtis bo tole najbrž kar dovolj.

Vsekakor zanimivo čtivo, ki nam ob zabavni grafiki razkrije še marsikaj o vzgoji otrok v 19. stoletju. Za prihodnjič pa bom pripravil eno še krepkejšo:)





No comments:

Post a Comment