Monday 12 November 2012

Thomas Crane

Life and adventures of Mr. Pig in Miss Crane (Življenje in prigode gospoda Pujsa in gospodične Žerjav)

Tokrat bom predstavil ilustracije še ene manj znane slikanice, ki je v Sloveniji ni na voljo in je najbrž tudi nikoli ne bo. Jo pa lahko prelistamo na oz. prenesemo s tega naslova.

Knjiga je izšla okrog leta 1836, kar seveda pomeni, da je v javni lasti. Njena avtorica je Lady Delaware, o kateri je znano bore malo, ilustriral pa jo je Thomas Crane (1808-1859), uspešni slikar, miniaturist in ilustrator, ki mu je žal precej nagajalo zdravje.

Rojen je bil v Chestru, se 1824 za dve leti preselil v London, kjer se je šolal  na Kraljevi akademiji, osvojil nekaj priznanj in nato vrnil v domači Chester. Tam je v sodelovanju s svojim bratom skiciral številne znane osebnosti iz širše okolice, vključno z razvpitima Gospema iz Llangollena (to sta bili Eleanor Charlotte Butler in Sarah Ponsonby, ki ju danes nekateri predstavljajo kot prvi odkrito lezbični par na Irskem, za kar pa ni nobenih dokazov), ki sta bili plemiškega porekla (prva celo v sorodu s kraljico) in sta skupaj pobegnili z družinskih posestev, da bi se izognili dogovorjenim porokam. Do smrti sta živeli skupaj in postali lokalni znamenitosti, a vrnimo s k Thomasu Craneu.

V 30. letih je imel v Liverpoolu več uspešnih razstav, leta 1839 pa se je tudi poročil. Imel je štiri otroke, med katerimi je daleč najbolj znan Walter Crane, eden najvplivnejših otroških ilustratorjev vseh časov.

Zaradi Thomasovega šibkega zdravja so se preselili v letoviški Torquay, kjer so živeli dvanajst let. Za zdravje je bilo to dobro, a za posel ne, zato je Thomas Crane večkrat odpotoval na sever po donosnejša naročila, družina pa se je končno preselila v London. Tam je kazalo, da mu bo končno steklo, a pljuča niso zdržala in le dve leti kasneje je umrl.

Slike, ki si jih bomo ogledali, so nekoliko porumenele, a vsekakor zanimive, saj z nekaj domišljije lahko morda v njih uzremo tudi ščepec sinovega talenta. Atova delavnica je bila namreč njegova prva in najvplivnejša učilnica.

Tule so torej ilustracije iz slikanice Life and adventures of Mr. Pig in Miss Crane:













Slike povedo vse, kajne? Takole je torej risal Thomas Crane okrog leta 1836. Čeprav je predvsem zaslovel kot portretist, ki je znal portretirance narediti všečne, a vseeno podobne same sebi, mu je ilustriranje za otroke vsekakor kar dobro ležalo.

No comments:

Post a Comment