Friday 29 June 2018

Hablot Knight Browne - Phiz: Tom Thumb

Palček Tom z ilustracijami Hablota Knighta Browna



Hablot Knight Browne, z vzdevkom Phiz, je zaslovel predvsem za ilustracijami, ki jih je izdelal za Charlesa Dickensa. Slednji je slovel kot izjemno zahteven avtor, s katerim je bilo vse prej kot lahko delati. Ne nazadnje je pot do sodelovanja s slovitim pisateljem Phizu odprl tudi samomor Dickensovega prejšnjega ilustratorja Roberta Seymourja, ki pa je bil, roko na srce, močno nagnjen k depresiji.

Vsekakor se bomo tokrat posvetili Hablotu Knightu Brownu, ki se je rodil kot deveti od desetih sinov v družini, kjer so imeli še pet hčera. Vendar moramo tudi tu dodati, da so podrobnejše raziskave pokazel malce drugačno sliko. Hablot je bil zelo verjetno v resnici sin najstarejše izmed hčera, ki je dobila otroka v tedaj seveda nezaslišani, a še kako realni izvenzakonski zvezi s častnikom Napoleonove garde po imenu Nicholas Hablot (!), nato pa sta ga dedek in babica preprosto posvojila in predstavljala kot svojega.

Družinske razmere niso imele velikega vpliva na mladega Browna (uradni oče je sicer umrl v tujini, ko je deček štel le sedem let), vsaj krvno sorodstvo ne. Je pa njegov svak Elhanan Bicknell, sicer zbiralec umetnin, v fantu opazil nadarjenost za risanje in mu priskrbel delo v tiskarni, kjer je postal graver. Phizu to delo ni bilo preveč všeč, zato se je kmalu preusmeril na linoreze in vodene barvice.

Ko je Seymour, razočaran nad projektom, ki ga je začel (Pickwikovci), pa mu ga je Dickens prevzel in razdejal, napravil samomor, njegova zamenjava (Robert W. Buss) pa ni zadovoljila, je tedaj še vedno skoraj neznani Hablot naenkrat vstopil v svet visokih naklad, pritiskov in honorarjev. Najprej si je nadel psevdonim N.E.M.O. (v smislu latinske besede za 'nihče'), a kmalu prešel v Phiz, kar je izraz za enostavno, humorno, skico karikature.

Sodelovanje z Dickensom je trajalo skoraj četrt stoletja (ilustriral je 10 od njegovih 15 romanov) in Phiza tako proslavilo, da mu do smrti ni več zmanjkalo naročil. Čeprav se je po razidu (menda sta se kar grdo skregala) obeh umetnikov Dickens pri ponatisih odločal za nove umetnike, so ponatisi v 20. stoletju največkrat izhajali kar s Phizovimi ilustracijami.

Leta 1867 je Phiza prizadela kap in mu delno paralizirala roko, kar je seveda okrnilo njegovo sposobnost risanja. Kljub temu je vztrajal in do svoje smrti približno 15 let kasneje ustvaril še kakih tisoč novih ilustracij, kar je toliko bolj občudovanja vredno, če upoštevamo dejstvo, da ob nedeljah sploh ni delal.

Tokrat predstavljene ilustracije morda niso najbolj tipične za Phiza, saj so namenjene nekoliko mlajši publiki kot sicer, spadajo pa v knjigo, ki je izšla le leto pred njegovo smrtjo. Palček Tom, oz. Tom Thumb je pravzaprav izšel v toliko različicah, da njegovo ciljno publiko kar težko določimo. Že v tej knjigi sta kar dve verziji: v verzih in prozna, s tem, da sem verze ob ilustracijah pustil, iz drugega dela pa pustil le ilustracije.

Posebnost formata je morda še podobnost s takrat uradno še neobstoječim stripom, ki je seveda kasneje postal samostojen in še kako cenjen in priljubljen žanr. Uživajmo torej v Tomu Thumbu, kot ga je videl legendarni Phiz:


















Knjiga je izšla v zbirki Slikanice tete Karle (Aunt Charlotte's Picture Books) leta 1881 v New Yorku. Čeprav je Phiz kmalu za tem umrl, je za seboj pustil ogromno zapuščino in ne nazadnje sina, ki je prav tako zaslovel kot slikar in ilustrator: Gordona Browna.

















No comments:

Post a Comment