Wednesday 28 February 2018

Louis Moe

Louis Moe (1857-1945)

Slikar, ilustrator in tudi avtor Luis Moe se je rodil na Norveškem, a je večino življenja preživel na Danskem, kjer je prejel celo častni viteški red za posebne zasluge na področju umetnosti. Ilustriral je veliko knjig, najraje je imel mitološke teme, še posebej so znane njegove upodobitve trolov.

Za boljšo predstavo si oglejmo njegovo knjigo pesmi za otroke, za katero je napisal besedilo, jo ilustriral in grafično opremil "Stara otroška soba in igralnica z novimi slikami":

















Louis Moe je začel umetniško kariero kot kipar, a je že med študijem pri Juliusu Middelthunu ugotovil, da ga risanje in slikanje bolj privlači. Leta 1875 je zato odpotoval v Kopenhagen in naslednje leto so ga sprejeli na umetniško akademijo, kjer je študiral med drugim pri Fritsu Vermehrenu in Jorgenu Roedu, kasneje se je učil še pri Carlu Locherju in Alfu Jacobsenu. Po zaključenem študiju je ostal na Danskem, vendar je poletne mesece pogosto preživljal na Norveškem, kjer je posebej cenil pokrajino Telemarka.

Z leti je postal cenjen kot slikar, ilustrator in litograf po vsej Skandinaviji. Njegove najljubše teme so bile krajine, slike živali in mitološka bitja, med katerimi so prednjačili troli in čarovnice. Seveda je delal tudi za otroke, tako v knjigah kot revijah. Bil je zelo produktiven. Če mu v delo niso dali dovolj besedil, jih je napisal kar sam.

Za njegovo najpomembnejše delo velja Ragnarok, miselna slika (1829), knjiga s področja skandinavske mitologije. Ob koncu 19. stoletja je bil verjetno najbolj znan otroški ilustrator skandinavskih držav. Med drugimi je ilustriral dela bratov Grimm, Hansa Christiana Andersena in izbrane zgodbe 1001 noči. Njegove slikanice brez besed spadajo med prednike današnjih stripov in Solveig Muren Sanden, norveška striparka, prva dobitnica nagrade za posebne dosežke na področju stripa, ki jo podeljuje norveško kulturno ministrstvo, je bila njegova učenka.

Louis Moe se je poročil leta 1897, a otrok ni imel. Na prestižni razstavi v Bruslju je leta 1910 osvojil zlato medaljo, Danska pa mu je 1931 podelila viteški naziv.










No comments:

Post a Comment