Wednesday 29 November 2017

Franz Muller-Munster in Bratec in sestrica

Bratec in sestrica, pravljica bratov Grimm z ilustracijami Franza Mullerja-Munstra


Franz Muller-Munster (1867-1937) je bil nemški slikar in ilustrator, ki je študiral na Umetnostni galeriji v Berlinu. Večino časa je preživel v Berlinu, kjer je ustvaril glavnino svojih del. Bil je tudi član Berlinske zveze umetnikov. Najraje je imel zgodovinske teme in različne žanre, med katere lahko uvrščamo tudi pravljice. Ilustriral je številne knjige, tokrat predstavljamo pri nas manj znano Bratec in sestrica.


Slikanica je izšla pri založbi Josef Scholz Verlag v Mainzu okrog leta 1910 in prinaša zanimivo kombinacijo črtne (linijske) ilustracije z dandanes veliko bolj pričakovanimi barvnimi 8ki pa so tudi linijske, z zelo izrazitimi robovi).


Kot je bilo tedaj v navadi, so isto ilustracijo uporabili večkrat. No, saj je pri številnih založbah še sedaj tako,  To, sedaj že dvakrat uporabljeno sliko, pričakujte še enkrat.

Bratec in sestrica zbežita pred zlobno mačeho v gozd, toda ona ju hoče vseeno ubiti.


Po prvi noči se zbudita žejna. Ne vesta, da je mačeha, ki je tudi čarovnica, začarala vse studence v njuni bližini.


Ko se on že skloni, da bi pil, ona zasliši tih glas: "Kdor bo pil iz tega studenca, se bo spremenil v tigra." Brata pravočasno opozori, podobno je pri drugem studencu, kjer sliši, da bo pivec spremenjen v volka. Ko pa prideta do tretjega, kjer ona spet sliši opozorilo: "Kdor bo pil iz tega studenca, se bo spremenil v srnjaka." Fant ni poslušal in zares se spremeni v srnjaka.


Bratec in sestrica skleneta ostati v gozdu, kjer skrbita drug za drugega.


Okrog vratu mu je pripela zlato verižico, kar se je nekega dne izkazalo za zelo pomembno.


Srnjaka so namreč opazili lovci. Sicer jim je pobegnil ...


Kralj, ki je lov organiziral, je srnjaku sledil do koče, v kateri se je skrival s sestro.


Dekle mu je bilo všeč, zato se ji je predstavil in jo zaprosil za roko.


Odpeljal jo na grad, začaranega srnjaka sta vzela s seboj.


Sledila je poroka in vse je kazalo na kolikor toliko srečen konec.


Toda zlobna čarovnica, mačeha novopečene kraljice, je izvedela za njeno srečo. Začarala jo je, da je zbolela in umrla, namesto nje pa kralju podtaknila svojo (s čarovnijami ustrezno spremenjeno) hčer.


Toda ljubezen mrtve kraljice do otroka, ki se ji je rodil malo prej, je bila močnejša od smrti. Tri noči zapored se je vrnila kot duh in podojila otroka.


Ob njenem zadnjem obisku, hkrati tudi zadnji priložnosti, da jo obudi k življenju, jo je kralj prestregel in razkril čarovnijo.


Coprničina hči je izgnana v gozd, kjer jo raztrgajo zveri, čarovnico pa zažgejo na grmadi (kazni primerne klasičnim Grimmovim pravljicam). V trenutku njene smrti njen urok popusti in srnjak se spremeni v kraljičinega brata.


Tako torej Franz Muller-Munster.

No comments:

Post a Comment