Saturday 24 May 2014

Izbrane povesti Beatrix Potter

Beatrix Potter, Peter Zajec in prijatelji


Beatrix Potter je seveda najbolj znana po pravljicah o Petru Zajcu, ki so prevedene v desetine jezikov in prodane v milijonskih nakladah. Tudi pri nas smo jih že pred leti dočakali v prevodu, ker pa je gospa Potter umrla leta 1943 so njene ilustracije v EU in državah s pravilom 70 let, prišle v javno last. Tako lahko na hitro obnovim vse štiri zgodbice o Petru Zajcu, ki so na voljo tudi v slovenščini, vse skupaj pa podprem z ogromnim številom ilustracij.



Kot zanimivost bi še dodal, da so barvne ilustracije sicer v prepričljivi večini, a avtorica besedila in slik si je sprva svoje knjige za otroke zamislila v izključno črno beli tehniki, kar je vodilo v različne zaplete, o katerih bom verjetno tudi še kaj napisal na kakem drugem mestu. No, zdaj pa k Petru Zajcu in njegovim prijateljem:

Povest o Petru Zajcu


Peter Zajec je poreden zajček, ki kljub materini prepovedi krade zelenjavo na vrtu gospoda Gregorja.Seveda naleti na gospodarja, ki ga poskuša ujeti, kot je nekoč prej že njegovega očeta, a Peter se za ceno obleke in čevljev še pravočasno izmuzne.






To je torej prva izmed slikanic Beatrix Potter, ki ni le tlakovala poti njenemu uspehu, ampak je tudi postavila standarde sodobnim slikanicam, kjer se slike in besedilo precej bolj dinamicno prepletajo, dopolnjujejo in nadgrajujejo, kot so se prej. Isti lik je zaigral tudi v nekaterih izmed naslednjih slikanic, pa zato kar nadaljujmo.

Povest o Benjaminu Zajku


Benjamin Zajko je bratranec Petra Zajca. Je prav tak objestnež in uspe mu prepričati Petra, da se skupaj še enkrat podata na vrt gospoda Gregorja, tokrat zato, da dobita nazaj Petrovo obleko, ki jo je gospod Gregor porabil za izdelavo ptičjega strašila. Spotoma seveda zaideta v težave, a na pomoč pride Benjamninov očka, Benjamin Zajko starejši, ki najprej opravi z mačko, nato pa še pošteno našeška sinka. Peter jo tokrat odnese brez kazni.





Dandanes bi bilo šeškanje porednih otrok v literaturi nekaj nezaslišanega, a gospa Potter se s tem ni obremenjevala. Tudi sicer je bila dokaj svojeglava in v življenju se ji je vztrajnost, da ne rečem trma, praviloma obrestovala.

Povest o Klapičinih zajčkih


V naslednji prigodi sta Peter in Benjamin že odrasla. Peter je resen gospod z lastnim vrtom, Benjamin pa je poročen z njegovo sestrico Klapico, s katero imata kopico mladičev. Ker sta Benjamin in klapica precej objestna, se rado zgodi, da jim zmanjka hrane in tako se nekga dne zapletejo v pustolovščino na odpadu gospoda Gregorja. Tam namreč najdejo toliko odvržene solate, da se je prenajedo in nato zaspijo, gospod Gregor, pa mladiče pobere v vrečo. Toda še preden jih prinese do soproge, ki je nekoč iz Petrovega očeta že pripravila okusno pito, na pomoč priskoči miška in za zajčke se tokrat srečno konča.





In še zadnja progoda s Petrom Zajcem, ki je tudi tokrat v stranski, čeprav vendarle opaznejši vlogi kot v Povesti o Klapičinih Zajčkih. Tudi tokrat je Benjamin Zajko v težavah, vse pa se vrti okrog njegovih otrok (spet) in dveh nevarnih sovražnikov: lisjaka in jazbeca.

Povest o gospodu Lesjaku


Gospod Lesjak je lisjak, ki se pogosto seli iz ene v drugo hišo. Kar precej jih ima in večina med njimi je večino leta praznih. To s pridom izkorišča gospod Jazbinšek, ki večino med njimi uporablja za svoje potrebe, kadar se mu pač zahoče. Ko ob neki priložnosti otroci Benjamina Zajka in Klapice ostanejo brez zaščite (njihov dedek, Benjamin Zajko starejši namreč povabi jazbeca v zajčino in zadremlje), jih pobaše v vrečo in odnese v eno lisjakovh hiš, kjer namerava iz njih pripraviti okusno pito.

Preden se loti priprave, si privošči dolg spanec, kar da priložnost reševalcema Benjaminu Zajku in Petru Zajcu, ki želita zajčke, zaprte v pečici rešiti skozi podzemni rov. Preden jima uspe, pride v hišo lisjak. Gospod Lesjak je jezen na gospoda Jazbinška, a si ga ne upa kar tako napasti, zato skuje načrt, ki pa ga jazbec spregleda in oba nepridiprava se zapleteta v hud pretep. Peter in Benjamin med tem brez večjih težav rešita zajčke.





Toliko o Beatrix Potter in prigodah Petra Zajca, ki sicer zaradi nekaterih nasilnih prizorov, ki resda ne dosegajo Buschevega Picka in Packa, danes v večini založb ne bi prišle v poštev za objavo, a so vendarle postale klasične. Če lahko rečemo, da je Heinrich Hoffmann avtor prve otroške slikanice, da je Walter Crane postavil standarde oblikovanja slikanic, in Randolph Caldecott temelje sodobne otroške slikanice, je gotovo Beatrix Potter prva med avtorji takoimenovanih avtorskih slikanic.

Vzemite jo v roke in uživajte.

No comments:

Post a Comment