Thursday 29 October 2015

Pesem starega mornarja

Samuel Taylor Coleridge: The Rime of the Ancient Mariner


Pesem starega mornarja pri nas ni med najbolj znanimi (pa čeprav jo imamo že pol stoletja tudi v prevodu Janeza Menarta). Napisal jo je Samuel Taylor Coleridge (1772-1832), pesnik in kritik, ki velja za začetnika romantike.

Njegova verjetno najbolj znana pesem je prav Pesem starega mornarja, srhljiva balada (izbrana datumu objave na tem blogu primerno), ki je nastala v sodelovanju s Coleridgejevim prijateljem Williamom Wordsworthom (1770-1850), menda med sprehodom ob morski obali, kjer je bila prisotna še Wordsworthova sestra in pa ideja Coleridgejevega znanca Johna Cruikshanka (ne zamenjajmo ga z Georgeom Cruikshankom), ki je malo pred tem sanjal o ladji duhov in o tem pripovedoval prijateljem.

Pesem je bila zasnovana kot eksperiment, pri katerem je imel glede zasnove celo več besede Wordsworth, ki je prispeval še nekaj verzov, levji delež pa je opravil Coleridge. Ker se je po izidu in izrazito negativnih kritikah Wordsworth od pesmi oddaljil, jo danes večina pozna kot stvaritev Samuela Taylorja Coleridgea.

Balada je predstavljala veliko novost v času svojega nastanka, saj pripoveduje o neprijetnih, srhljivih, neverjtnih pripetljajih, kakršnih pesniki v 18. stoletju praviloma niso opevali. No, danes seveda vemo, da imamo opravka z nesmrtno klasiko, ki pripoveduje o kaznovanju in odpuščanju, ima izjemno pripovedno moč. trdno drmasko zgradbo in navduhej umetnike še stoletja po svojem nastanku, pa čeprav je bil njenjezik že v času izida (nalašč) arhaičen.

Kratka vsebina? Skupinica ljudi se odpravlja na poroko, a jih ustavi mornar s hipnotičnim pogledom in glasom, ki opiše prigodo ladje, na kateri so se dogajale nenavadne reči, sam je, denimo, ubil albatrosa, in s tem morda povzročil katastrofo. Ladja je zaščla s poti, posadki je zmanjkalo vode, naleteli so na duhove, in na koncu izvemo, da je pripovedovalec edini preživeli.

Ampak za pravi vtis jo morate tako ali tako prebrati.

Za vas sem pripravil upodobitev pesnitve, kot si jo je predstavljal eden največjih mojstrov ilustracije 19. stoletja: Joseph Noel Patona (1821-1901). Knjiga, iz katere so današnje ilustracije, je izšla leta 1893 pri založbi Lee and Shepard iz Bostona, ZDA. Oglejmo si torej Pesem starega mornarja v slikah:

















































































To je vse. Pesem starega mornarja (The Rime of the Ancient Mariner) Samuela Taylorja Coleridgea z ilustracijami Josepha Noela Patona.





 




 

No comments:

Post a Comment