Saturday 28 November 2015

Jules Ferat

Plavajoče mesto

Nedavno smo že predstavili eno izmed številnih del Jules Verna, tokrat pa se lotevamo drugega, ki ga je upodobil drug ilustrator.

Plavajoče mesto (Une Ville Flottante) je pripoved o potovanju na ogromni ladji, za katero je znani pisatelj našel navdih kar v lastnem potovanju, ko je leta 1867 na največji ladji vseh časov (do tedaj) preplul Atlantik.

V zgodbi spoznamo žensko, razpeto med dvema moškima, a namesto pričakovane drame se pripoved prav kmalu posveti predvsem opisovanju, in čeprav so opisi zelo doživeti, pomanjkanje dramskih situacij in zanimivih likov bralcu te Vernove knjige ne daje enakih užitkov kot na primer Pet tednov v balonu, Potovanje v sredino Zemlje ali Skrivnostni otok.

Mi bomo tokrat Plavajoče mesto izrabili predvsem za predstavitev ilustratorja. Jules Ferat  je grafično opremil kar nekaj Vernovih knjig, med katerimi so vrjetno najbolj znana sodelovanje pri seriji Neverjetna potovanja, katere založnik je bil še en Jules: Pierre-Jules Hetzel. No, s to knjigo se je serija leta 1871 pravzaprav začela in je gotov eden temeljnih kamnov pri gradnji uspeha tako Vernove literarne, kot Feratove ilustratorske slave, pa seveda tudi Hetzelove založbe.

Zgodbe so izhajale v nadaljevanjih, vsak dva tedna novo. Ko je bila pripoved zaključena, je sledila knjiga, običajno v treh različicah - ceneni brez ilustracij, v malem formatu z le nekaj ilustracijami in 'luksuzni', vse skupaj pa so poskušali časovno naravnati na prednovoletni čas (kako primerno datumu tokratne objave).

Da je bila ob ustvarjanju ves čas v mislih tudi ekonomičnost proizvodnje nam razkrije že prvi pogled na ilustracije, saj si jih je kar nekaj kompozicijsko zelo podobnih. Preveč, da bi se lahko danes našle v isti knjigi, a če pomislimo, da so izhajale v večtedenskih zamikih, se zdi vse skupaj povsem razumljivo.

Oglejmo si torej Plavajoče Mesto Julesa Verna in Julesa Ferata:






































































































Jules Ferat (1829-188/9?) je po mnenju nekaterih poznavalcev kar najboljši ilustrator Vernovih del. Zakaj? Odlikuje ga predvsem vtis, ki ga njegove ilustracije pustijo pri bralcu - s pogosto stiliziranimi in občasno proporcionalno pretiranimi liki ter mojstrsko igro senc ustvarja posrečeno kombinacijo malce mračne, pa vendar obetavne prihodnosti.

Ferat je še posebej dobro upodabljal tehnološko in tovarniško okolje, značilno za čas industrijske revolucije in pospešenega razvoja, ko se je dogajalo marsikaj, v zraku je bilo čutiti vsesplošni optimizem, a vendar so ljudje prav hitro dojeli, da napredek ne prinaša le medu in mleka. Ob Vernovih delih je Jules Ferat ilustriral tudi druge velike sodobnike, kot na primer Victorja Hugoja ali Edgarja Alana Poeja. Njegov značilni slog je eden najzaslužnejših, da se založniki ob ponatisu Vernovih del še vedno tako pogosto odločajo kar za izvirne ilustracije.

Če ste uživali v prikazenem, ne pozabite te objave deliti s prijatelji.

No comments:

Post a Comment