Tuesday 29 September 2015

Palcki po svetu

Palmer Cox in Brownies


Palmer Cox (1840-1924) je bil ameriški ilustrator in pesnik kanadskega rodu. Sprva se je izučil za mizarja, specializiranega za izdelavo vozov, vozičkov in predvsem železniških vagonov, saj se je sprva zaposlil na železnici - v San Franciscu. Šele pri tridesetih se je odločil uradno postati ilustrator in sledile so objave v revijah, za katere danes vedo le zbiralci: Alta California, Examiner, Golden Era in druge.

Še kot študent (pri štiriintridesetih) je postal uspešen in iskan, zato je bila selitev v New York logična poteza. Leta 1883 so se v legendarnem St. Nicholasu prvič pojavili Brownies, njegova največja uspešnica, ki je iz stripovskih pasic kmalu prerasla v knjižni in nato kar splošni tržni fenomen. Brownies sem sicer prevedel kot palčki, škrati, a bolj natančno bi moral njihovo poreklo iskati med vilinci, duhci, ki izvirajo iz škotske mitologije. So dobrodušne, čeprav dokaj navihane narave in znani po opravljanju dobrih del. Vsi so moškega spola in človeškim očem nevidni.



Cox je v času svojega življenja spravil skupaj petindvajset knjig, od tega šestnajst o palčkih, ki so že kmalu po nastanku začeli dobivati izraito individualne, čeprav stereotipizirane lastnosti. Eden je na primer policist, drugi Kitajec, in tako naprej. Hudomušne ilustracije so pospremljene s Palemrjevimi šaljivimi verzi in knjige so kmalu postale obvezno čtivo ameriških gospodinjstev. Čeprav se takšno branje danes zdi malce politično nekorektno, mu ne moremo oporekati pomenbega vzgojega voliva, saj je Palmer s knjigami kot je na primer Palčki okrog sveta (The Brownies Around the World, 1894), ki jo predstavljam danes, ponudil otrokom zanimiv in simpatičen način spoznavanja z drugimi kulturami v obdobju intenzivnih priseljevanj v ZDA.

Knjigica je organizirana kot nekakšno potovanje okrog sveta (kot pove že naslov), s pričetkom v avtorjevi rodni Kanadi in koncem v polarnih krajih. Pa si pot palčkov, škratov, vilince, ali kakorkoli bi jim že moral reči, kar oglejmo:

Kanada


































Čez Atlantik










Na Irskem













Na Škotskem












V Angliji














V Franciji





















V Španiji













V Italiji















V Turčiji













V Egiptu

















V Arabiji

















V Nemčiji










V Švici








Na Nizozemskem








V Rusiji













Na Kitajskem









Na Japonskem

















V polarnih krajih






















S tem palčki Palmerja Coxa zaključujejo potovanje okrog sveta. Če sem prav štel je bila to četra v nizu knjig o brownies. Zgodbe so bile spisane z mislijo na glasno branje, kar jim je dalo dodatno privlačnost pri starših, ki so tako na prijeten način preživljali kakovostne urice s svojim podmladkom, kot tudi pri ućiteljih, saj so bili v Coxove škrate vgrajeni tudi vzgojni in izobraževalni momenti.

Morda še nekaj besed o njihovi uspešnosti. Čeprav pri nas verjetno nihče ni slišal zanje, so bili, še posebej ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja izjemno znani in priljubljeni v ZDA, danes pa so predmeti z njihovimi upodobitvami zanimivi za številne ubrialce.

Cox je bil verjetno prvi umetnik, ki je svoje avtorsko delo avtorsko zaščitil z možnostjo licenciranja in to mu je prineslo veliko premoženje, s katerim je konec koncev zgradil tudi pravi pravcati grad. Če vam torej kdaj pride v roke skodelica, knjiga, lutka ali preproga z brownies, imate morda v rokah pravi mali zaklad.

Veselo na lov, torej!

No comments:

Post a Comment