Tuesday 28 November 2023

Paula Ebner

Paula Ebner, ilustratorka in oblikovalka razglednic

Pauline (Paula, Pauli) Ebner se je rodila leta 1873 na Dunaju v Avstriji. O njeni družini vemo le to, da je bil oče rokavičar in so bili dovolj premožni, da so ji plačai izobrazbo. Čeprav je bila Paula v svojem obdobju (umrla je leta 1949) med najuspešnejšimi ilustratorji, o njem življenju ne vemo skoraj ničesar. Študirala je v zasebnih dunajskih šolah, kar je bilo ob koncu 19. stoletja praktično edina možnost za vsaj približno formalno umetniško izobrazbo deklet. Slikarske šole s klasičnim programom imajo seveda na urniku tudi risanje golih modelov, kar se za žensko tedaj nikakor ni spodobilo.

Paula Ebner je, kot mnogi drugi likovni ustvarjalci iz Srednje Evrope, ilustrirala številne Grimmove pravljice, a njen opus je precej širši.


Prizor iz Bremenskih mestnih godcev

Kot Pauli Ebner ali P. Ebner je podpisala desetine knjig, slikanic in učbenikov, ocenjujejo pa, da številnih del, ki jih je sicer likovno opremila, niti ni podpisala. Avtorske pravice takrat iz več razlogov niso bile niti približno tako urejene, kot so danes (in še danes marsikaj ne deluje, kot bi moralo). Tako ne bomo nikoli vedeli, kaj vse je ustvarila.

Vsekakor pa moramo poleg knjižnih del omeniti vsaj še razglednice, ki so še vedno zelo priljubljene med zbiratelji. Njen najbolj priljubljen motiv so bili otroci, še posebej deklice, v različnih situacijah. Tule je za primer božična kartica (izšla je v Franciji), da pridete malo na okus. December je pred vrati.



No comments:

Post a Comment