Wednesday 28 December 2016

Božičkov klub

Lewis Jesse Bridgman: Božičkov klub


L. J. Bridgman ali samo Bridgman je bil eden najbolj iskanih in uveljavljenih ilustratorjev svojega časa, kar glede na njegov ustvarjalni vrhunec pomeni prvi dve stoletji 20. stoletja. To hkrati pomeni divji čas razvoja slikanice, ki je iz umetniškega dela postala potrošna dobrina, čas vzpostavljanja avtorskih pravic in nenehnih tehnoloških izboljšav na vseh področjih, od kakovosti papirja do distribucije.

Lewis Jesse Bridgman (1857-1931) je bil izjemno vsestranski ustvarjalec in težko je najti medij, ki ga ne bi (uspešno) uporabljal. Svinčnik, črnilo, vodene barvice in še marsikaj drugega mu je služilo pri ustvarjanju za otroške slikanice, učbenike in revije, za tokratno decembrsko objavo pa sem izbral ilustracije iz knjige Te Santa Claus Club iz leta 1907, ki je, kot številne Bridgmanov, izšla pri H M Caldwell Company iz New Yorka.

Kot boste takoj opazili gre za črno-bel tisk z dodano rdečo barvo, poceni različico barvnega tiska, s katero so poskušali, tudi za ceno kakovosti, doseči čim večje število kupcev. Ob tem velja opozoriti na domiselnost oblikovalcev (žal anonimnih), ki so se potrudili pri tipografiji in detajlih, kot je na primer rdeč obris jelke na strani z besedilom.











































To je bila torej še ena izmed mojstrovin Lewis Jesseja Bridgmana. Pa srečno tudi v novem letu!




























































No comments:

Post a Comment