Sunday 30 October 2016

Elenore Abbott

Elenore Abbott (1875-1935)


Elenore Plaisted Abbott je bila ameriška ilustratorka, ki se je podpisala po kar nekaj klasičnih knjig za otroke in mladino, vključno z Alice v Čudežni deželi, Grimmovimi pravljicami in Robinsonom Crusoejem.

Poznavalci je danes ne poznajo le kot umetnico, ampak tudi kot eno od začetnic gibanja, ki se ga je prijelo ima "Nova ženska", gibanja, s katerim se je vloga ženske v družbi začela bistveno spreminjati. Nova ženska, kar bi bil prav lahko tudi vzdevek Elenore Abbott, se je osvobodila spon Viktorijanstva, začela končno enakopravno vključevati na številna do tedaj zgolj za moške rezervirana področja, služiti denar in sploh postavila temelje za (sicer še vedno nedoseženo) enakopravnost med spoloma.

Ilustracija je bila eno prvih področij, kjer so ženske pokazale, da se z moškimi kosajo povsem enakopravno, in jih celo premagujejo, tako po kakovosti kot po količini, tako po številu nagrad, kot po številkah na čekih.

Ogljemo si nekaj del, kjer se je izkazala kot ilustratorka:


Divji labodi (zgoraj) in Mala morska deklica (spodaj) Hansa Christiana Andersena sta iz zbirke, objavljene leta 1922.


V naslednjih ilustracijah pa se dobro vidi druga plat spretnosti gospa Abbott (mimogrede, priimek je dobila po soprogu, tudi uspešnemu slikarju, sicer pa se je rodila kot Plaisted). Ta plat je seveda slikarstvo, še posebej oljne slike.




Seveda ste prepoznali prizora z klasičnih pravljic Lepotica in zver in Trnuljčica. Pri obeh je precej bolj čutiti slikarstvo, kot ilustratorstvo, oziroma poteze s čopičem, kot linije barvic. Tudi barve in kompozicija se razlikujeta. Za tretji talent Elenore Plaistedd Abbott žal lahko ponudimo le približek, saj fotografij katere od njenih gledaliških scenografij ni najti.

Oglejmo si torej le zložljivo poslikano steno z naslovom dolina vrtnic, ki je nastala okrog leta 1903:



To je to. Ob priliki pa dodamo še kaj.

No comments:

Post a Comment