Monday 10 February 2014

Oliver Twist

Oliover Twist ni ravno slikanica. Tehnično gledano je roman, ki je prvič izšel v nadaljevanjih med leti 1837 in 1839. Vendar pa je, kot večina Dickensovih del, zanimiv tudi po slikovni plati.

Charles Dickens (1812-1870) vsekakor spada med največje literate 19. stoletja.Prizorišča in like v svojih delih je domislil do najmanjših podrobnosti in znano je, da je z vsemi svojimi ilustratorji tesno sodeloval. Podrobno jim je opisoval prizore, ki naj bi jih upodobili in pogosto so jih morali popravljati. Delo z njim je bilo stresno in spori so bili neizbežni. Eden izmed ilustratorjev je med delom za dickensa doživel živčni zlom, opustil projekt in kasneje storil samomor, ampak to je že druga zgodba.

Pri Oliverju Twistu je Dickens sodeloval z ilustratorjem najtežjega kalibra, ki je imel o projektu svoje mnenje in ga ni zadržal zase. To je bil George Cruikshank (1792-1878), ki je bil ravno v času nastajanja Oliverja Twista verjetno najbolj cenjen ilustrator v Veliki Britaniji (in še veliko let po tem).

Cruikshank je bil že uveljavljen ustvarjalec, ki mu ego mladega Dickensa ni mogel kar takodo živega. Sodelovanje je bilo menda precej napeto, pa vendar plodno. Cruikshank je bil odličen poznavalec londonskega podzemlja, ki je kulisa večine Dickensovih del in like v Oliverju Twistu je znal kot vrhunski karikaturist in mojster gravure izvrstno ujeti. Če bi mu lahko kaj očitali, so to le ženski liki, med katerimi je dickens ustvaril tudi nekaj lepotic, te pa za karikariste niso bile nikoli posebno zanimive.

Tule, rahlo zamegljena, pa vendarle, notranja naslovnica Oliverja Twista, zgodbe o siroti, ki zaide v slabo družbo, kot toliko drugih sirot v 19. stoletju, a se, za razliko od drugih sirot, na koncu srečno izvleče:

Ilustracije so malo meglene, a boljšega skena žal v tem trenutku nisem mogel dobiti. Posebej zanimive pa so zato, ker gre za akvarele, ne za klasične črno bele gravure (s katerimi je roman o Oliverju Twistu prvotno izšel v 24 zvezkih), se pravi za medij, po katerem Cruikshank ni slovel, a ga je vseeno odlično obvladal in nam za povrh še več pove o Dickensu, ki je praviloma svojim ilustratorjem opisoval przorišče v barvah, čeprav je vedel, da bodo ilustracije skoraj v vseh primerih črno bele.

Oglejmo si jih kar po vrsti:








































































































To je to. Oliver Twist v 27 barvnih ilustracijah Georgea Cruikshanka, ki je po dickensovi smrtil trdil, da je nesmrtno zgodbo v veliki meri ustvaril karsam, pa so se Dickensovi prijatelji takim trditvam ostro in odločno uprli.

No, nekaj avtorskega pečata je Cruikshank v Oliverju Twistu zagotovo pustil.In to ni mačji kašelj, saj gre za eno klasičnih del svetovne literature. Če sta bila ob nastanku kar dva velikana, kot sta bila Dickens in Cruikshank, je skrivnost uspeha Oliverja Twista vsekakor malo lažje pojasniti.

Smo na liniji!

No comments:

Post a Comment