Sunday 31 May 2020

Najljubše zgodbice za lahko noč tete Lojzke

Lahko noč s pravljicami tete Lojzke


Tokrat predstavljamo slikanico iz leta 1870, torej iz obdobja, ko je prihajalo do najbolj revolucionarnih premikov na področju slikanice kot novega medija. Ob tehničnih izboljšavah se je spreminjal tudi pristop k trženju in prodaji. Če na primer v tej knjigi še niso omenili ilustratorja (slučajno je to izjemno uspešna Kate Greenaway), tega ob ponovnem izidu prve zgodbe v obliki samostojne slikanice vsekakor niso pozabili omeniti. Njeno ime je, čeprav gre za enega njenih zgodnejših in nikakor ne najboljših izdelkov, takrat že pomagalo pri prodaji.



Pa si oglejmo vse štiri zgodbe, ki so bile, kot se za pionirje literature za otroke, kar na hitro stlačene skupaj, toliko, da je bilo tehničnim zahtevam glede števila strani in razporeditve barvnih ilustracij (tedaj je bila to velika reč) zadoščeno.



Takole je izbrala avtorica, prevajalka in urednica Laura Valentine:

Diamanti in krastače


Zmerno znana pravljica Charles Perraulta pripoveduje o dveh sestrah, do katerih se mati obnaša povsem različno. Tako tudi zraseta v različni osebnosti, kar se seveda pozna v njunem odnosu do okolice.










Dick Whittington

Dick Whittington je literarni junak, ki ga je navdihnila resnična zgodba nekdanjega londonskega župana. Dejansko gre za angleško različico Obutega mačka, a skoraj brez pravljičnih elementov, pa s toliko več navdiha.









Sladka Lili


Zgodbica o Lili pripoveduje o njenem rojstnem dnevu, na katerega so seveda povabljeni številni prijatelji in sorodniki, ki ji prinašajo bolj ali manj zanimiva darila.








Kmečko dvorišče pri stricu


Stričeva kmetija je dom številnim domačim živalim.







Vir: https://vintageillustrators.weebly.com/aunt-louisa-nursery-favorite.html








No comments:

Post a Comment