Thursday 23 April 2020

Karl May: V gorah Balkana z ilustracijami Petra Schnorra

Peter Schnorr in knjiga Karla Maya V gorah Balkana

Karl May se je proslavil s pisanjem pustolovskih zgodb, med katerimi je najodmevnejša serija o Vinetuju, po kateri je bilo posnetih tudi več uspešnih filmov. Manja znana, a med nekaterimi bralci celo bolj priljubljena pa je serija o Kara Ben Nemsiju, ki je namesto po Divjem Zahodu potoval po nam bližjih deželah Severne Afrike, Arabskega polotoka, Turčije in Balkana.

Za pokušino si poglejmo ilustracije knjige V gorah Balkana (In den Schluchten des Balkan). Podpisal jih je nemški slikar in ilustrator Peter Schnorr za izdajo leta 1908.





















Zanimivo je, da so uporabili ilustracije, narisane v dveh popolnoma različnih tehnikah: črtno risbo s tušem in gvaš z dodatno prevleko bele barve, ki daje poseben tridimenzionalen vtis, kakršnega sicer redko vidimo. Zakaj tako, lahko le ugibamo. Morda je ilustrator ravno eksperimentiral z novo tehniko in se je z založnikom dogovoril, da vključi nekaj primerov ob bolj 'standardni' črtni risbi.

Morda so mu najprej naročili set desetih ilustracij, pa se naknadno odločili za še deset, in je ilustrator najprej pripravil serijo v eni, nato v drugi tehniki, za kar bi bil morda lahko razlog, da je ravno preizkušal nekaj novega. Vsekakor imamo pred seboj tudi s slikovnega vidika zanimivo knjigo, ki ne ponuja le napete zgodbe in številnih stereotipov, od katerih so svoj čas živeli avtorji pustolovskih knjig, temveč tudi vznemirljiv vpogled v raznolikost ilustratorskih tehnik z začetka 20. stoletja.
































No comments:

Post a Comment