Wednesday 23 January 2019

Komična zgodovina človeštva

Komična zgodovina človeštva z ilustracijami Henryja Louisa Stephensa

O Henryju Louisu Stephensu (1824-1882) danes ne vemo veliko, a vsekakor gre za plodovitega in nadarjenega ilustratorja, ki je sredi 19. stoletja blestel v ZDA. Rodil se je v Philadelphiji, kjer je že ustvaril nekaj odmevnih del (in ob njih še veliko manj znanih ali danes povsem pozabljenih), a pravo kariero je začel po selitvi v New York leta 1859.

Tam je zaslovel predvsem kot odličen karikaturist z izjemnim smislom za upodabljanje živali in prepoznavnim smislom za humor. Risal je za revije Mrs. Grundy, Punchinello, Vanity Fair in ilustriral seveda številne knjige, med katerimi omenimo vsaj dve noveli Marka Twaina in Ezopove basni. Čeprav je občasno slikal z vodenimi barvicami, posebnih zapisov o razstavah njegovih del ni najti.

H. L. Stephens je umrl v New Jerseyu. Tokrat predstavljamo eno njegovih zgodnejših in najbolj tipičnih del: Komično naravno zgodovino človeštva, objavljeno leta 1851 v Philadelphiji. Izvirniki so razstavljeni v Metropolitanskem muzeju v New Yorku, digitalne kopije barvnih litografij iz knjige v današnji objavi pa objavljamo z minimalnimi posegi, se pravi z madeži, ki so v veliki meri posledica starosti papirja, vred. Založnik je bil Samuel Robinson.

Na slikah so v večini upodobljene osebe iz javnega življenja Philadelphije, zaradi zapletenih besednih iger pa tudi prevoda ne bomo ponujali.










































To je bila Komična zgodovina človeštva z antropomorfnimi liki Henryja Louisa Stephensa. Kot lahko vidimo, je po znanju, tehniki in humorju povsem primerljiv z bolj znanimi sodobniki, kot so bili Charles Henry Bennett, John Tenniel ali J. J. Grandville, le manj smo slišali o njem. S to objavo mu torej na nek način vsaj malce popravljamo krivico.

No comments:

Post a Comment