Wednesday, 27 March 2013

Jakec in velikani

Za tokraten izlet po starih zaprašenih, a zato nič manj očarljivih ilustriranih knjigah za otroke sem izbral zgodbo o Jaki in velikanih.

Ne, to ni Jakec in čarobno fižolovo steblo, pri nas verjetno najbolj znana zgodba o velikanih. Jaka je običajno ime junaku v angleških (velja tudi za preostanek Velike Britanije) ljudskih pravljicah (kot imajo a primer Rusi radi Vasilise) in njegove bitke z velikani so tako značilne za tiste kraje, podobno kot različne izpeljanke Pepelk za kontinentalno Evropo.Tokratna knjiga, ki je izšla leta 1851 v Londonu, je junaška pripoved, v kateri ne manjka akcije in krvi, poteka pa v času legendarnega kralja Arturja, ki Jako tudi povitezi. Oglejmo si, koga vse je Jaka posekal v želji po lepšem, bolj civiliziranem svetu.

 
 Da, pot do osebne sreče se včasih res zdi kot nepretrgan niz krvavih bitk ...


Avtor besedila ni znan, več pa lahko povem o ilustratorju. Richard (Dicky) Doyle je bil eden najbolj znanih ilustratorjev sredi 19. stoletja. To (in tudi številne druge knjige) je ilustriral v sodelovanju z znanima bratoma Dalziel, ki sta bila graverja in tiskarja. Knjige so v tistem času še tiskali s pomočjo lesenih blokov, na katere so bile vgravirane ilustracije, bilo je ogromno ročnega dela, rezultati pa precej nepredvidljivi.

No, Doylove ilustracije so bile med bolj cenjenimi, čeprav bi za današnji čas veljale za malce grobe (pa ne namigujem na zgoraj predstavljene krvave prizore, gre bolj za linije, ki ob tedanji tehnologiji niso mogle biti posebej prefinjene), a tudi za takšne ilustracije je obstajal zanimiv trg: karikature.

Richard Doyle je ilustriral prvo naslovnico slovitega humorističnega časopisa Punch, ki bi ga pri nas morda lahko primerjali s Pavliho.

No, za konec še ena zanimivost. Rochard Doyle je bil stric še enega znanega umetnika: pisatelja, ki je želel uspeti z zgodovinskimi romani, a zaslovel z najslavnejšim detektivom vse časov. Da, govorim o Arthurju Conanu Doylu, avtorju zgodb o Sherlocku Holmesu.

No comments:

Post a Comment