Wednesday 13 March 2013

Cosmo Monkhouse in Gilbert Keith Chesterton

Nesmiselne rime

Tokrat sem pripravil prav posebno poslastico za ljubitelje starih slikanic: knjigo, ki jo je spisal Cosmo Monkhouse, ilustriral pa Gilbert Keith Chesterton.

William Cosmo Monkhouse je bil britanski državni uslužbenec, ki je precej potoval, zaslovel pa je kot pesnik (ki je pravzaprav objavil dokaj malo) in še posebej umetnostni kritik. Menda je znal dela, ki mu niso bila povšeči pograjati na izjemno vljuden način, a pri tem ohraniti svoje ugled in se ne spustiti na nivo priliznjenca.

Nesmiselne rime so eno izmed njegovih manj znanih del in so izšlele malo pred Monkhousovo smrtjo. Izbral sem jih, ker jih je ilustriral Gilbert Chesterton.

Kdo je Gilbert Keith Chesterton? Bill je velik pisatelj (prek meter devetdeset in vsaj sto dvajset kilogramov, moja rajnka babica bi ga verjetno že po teh dveh podatkih ocenila za lepega) in tudi teoretik. Pri nas je najbolj znan po knjigah o Očetu Brownu, duhovniku detektivu, ki zna razrešiti še tako zapletene probleme, zaradi katerih so Chestertona imenovali tudi za kralja paradoksa.

Manj znano je dejstvo, da je svojo umetniško pot Chesterton začel kot ilustrator, saj se je sprva šolal na Slade Art School, ki je del univerze v Londonu, kjer je poslušal tudi predavanja iz letrature. No, diplomiral sicer ni, a proslavil se je kot izjemno plodovit pisatelj, katerega dela so na voljo tudi v slovenskem prevodu (priporočam), jaz pa se za tokrat izbral eno njegovih najmanj znanih del - ilustracije za pesniško zbirko Cosma Monkhousa.

Tule so:
























Upam, da so ilustracije dovolj za predstavo o navihanem in igrivem tonu zbirke, ki je v slovenskem jeziku zlepa ne bomo ugledali, pa si jo zato lahko prenesete vsaj v izvirniku kar od tule.

Na svidenje!

No comments:

Post a Comment