Saturday 28 September 2024

Ludwig Bechstein, ilustrator

Ludwig Bechstein, manj znani sin znanega očeta

Adolf Emil Ludwig Bechstein (1843-1914) je bil sin veliko bolj znanega Ludwiga Bechsteina, pesnika, pisatelja, zbiralca pravljic, ki je uspel kot ilustrator in oblikovalec. Žal je o Ludwigu Bechsteinu mlajšemu težko dobiti karšnekoli uporabne podatke, na voljo so zgolj njegova dela. Iz dostopnih podatkov ne moremo sklepati niti o Ludwigovi izobrazbi, čeprav glede na datum očetove smrti in datume ilustracij, podpisanih z njegovim imenom (Ludwig ali L. Bechstein) morda formalne izobrazbe niti ni bilo.

Vsekakor je bil Ludwig dolgoletni sodelavec več časopisov in revij v Munchnu, oblikoval pa je tudi več razglednic in plakatov. Posebej v drugem delu kariere so njegova posebnost postale antropomorfne živali, torej živali s človeškimi lastostmi (oblika telesa oblačila, obnašanje), kar je lepo videti na eni od priloženih ilustracij.

O zasebne življenju tudi vemo le to, da se je poročil, a ničesar o morebitnem potomstvu. Glede na datum smrti lahko ugibamo o težavah z zdravjem, a spet je to le ugibanje. Škoda, ker gre za zanimivega avtorja, ki je nedvomno imel talent in tehniko in bi uspel tudi brez očeta z zananim imenom.

Uživajmo v njegovih ilustracijah!

Ilustracija za revijo Vrtni paviljon, 1870

Prizori iz škratovksega življenja, tudi za revijo

Satirični plakat

Razglednica

Vir: https://meettheartist.seesaa.net/article/ludwig-bechstein-illustrator.html

Do prihodnjič!







No comments:

Post a Comment