Tuesday 30 April 2024

Edmund Dulac

Edmund Dulac, ilustrator, oblikovalec, orientalist

Edmund Dulac (1882-1953) je bil francoski ilustrator, rojen v Toulousu. Sprva je vpisal študij prava, a se po dveh letih odločil za študij umetnosti. Obiskoval je slovito Šolo lepih umetnosti, kjer je osovjil kar dve Grand Prix nagradi, kar mu je prineslo tudi štipendijo za tri tedne na akademiji Julien. Kmalu za tem (pisalo se je leto 1904), se je sklenil preseliti v London, kjer je pričakoval večji uspeh. Čeprav formalno neznan avtor, je že za prvo delo kot ilustrator dobil Jane Eyre.

Da so ga po talentu in slogu primerjali s tedaj že uveljavljenim še danes slavnim Arrthurjem Rackhamom, pove veliko. Še več pove dejstvo, da za razliko od velike večine sodobnikov pri ilustraciji sploh ni več uporabljal črtne risbe, ki bi jo kasneje pobarval, ampak je takoj začel z barvo. Njegova drznost ni ostala neopažena in mu je prinesla vrsto uglednih naročil.

Aladin in čudežna svetilka

Leta 1912 je postal britanski državljan.

Žal tržišče z luksuznimi slikanicami, dopolnjeno z letnimi prodajami izvirnikov, ni trajalo dolgo, saj se je s prvo svetovno vojno navdušenje nad pravljičnim praktično končalo. Naslednja leta je Dulac preživel kot karikaturist, ilustrator različnih revij in - tu je bil morda celo najproduktivnejši med sodobniki - oblikovalec bankovcev in še posebej poštnih znamk. Večkrat je sodeloval pri scenografiji gledaliških predstav osebnega prijatelja Williama Butlerja Yeatsa.

Sinjebradec

Čeprav ni nikoli dosegel finačnega uspeha starejšega Rackhama, mu dela vse do smrti ni zmanjkalo, a je bil vseeno pod nenehnim stresom, saj je za preživetje prejemal tudi slabo plačana dela, kjer so prihanjali roki. Tako je portretiral, oblikoval škatle za bonboniere, kreiral gledališke kostume, ... Preživel je dva srčna napada, tretji je bil zanj usoden.

Vihar

Dvakrat se je poročil, dvakrat ločil, ob koncu življenja je živel z angleško avtorico fantastičnih romanov Helen Beauclerk (1892-1969), ki mu je občasno pozirala. Dulac je tudi ilustriral dve izmed njenih knjig.

Mala morska deklica
Edmund Dulac bo v zgodovino ilustracije zapisan kot eden izmed velikanov svojega posla. Med njegova najpomembnejša dela spadajo Trnuljčica in druge pravljice, Tisoč in ena noč, Vihar (Shakespear) in Andersenove pravljice. Po njegovi smrti so številni založniki izdali več kompilacij njegovih del in v prihodnosti bodo s tem nedvomno še nadaljevali.









No comments:

Post a Comment