Friday 31 March 2023

Paul Hey

Paul Hey

Paul Friedrich Hey (1867-1952) je bil rojen v družini, kjer so prevladovali glasbeniki, slikarji, pedagogi in diplomati. Po opravljeni gimnaziji rodnem Munchnu, kjer je imel med sošolci tudi bavarskega kronckega princa Ruprehta, je nadaljeval s študijem na Munchenski umetniški univerzi.

Svojo nadarjenost in delovno vnemo je potrdil z udeležbo na številnih tekmovanjih, na katerih je osvojil kopico priznanj. V njegovem najzgodnejšem ustvarjalnem obdobju so prevladovali motivi iz narave, ki jo je upodabljal vse do konca kariere. Kot 21-letnik se je vključil v bavarsko vojsko, kjer je od navadnega vojaka napredoval do čina poročnika, a predvsem slikal prizore z vzhodne in zahodne fronte.

Ob prelomu 19. v 20. stoletje je narisal prve slike za razglednice, ki so kmalu postale njegov zaščitni znak. Za različne založbe jih je izdelal na stotine, zaslovel pa je še posebej s prizori iz ljudskih pesmi in pravljic, med katerimi zagotovo izstopa serija stotih zbirateljskih kartic, ki jih je bilo moč lepiti v album z naslovom Nemške pravljice (čeprav je bilo med njimi ob Grimmovih in Bechsteinovih tudi nekaj Andersenovih). Album, v katerem so bile zapisane pravljice, je bil dostopen vsem za ceno ene marke, sličice pa so bile priložene cigaretnim zavojčkom še danes znane in uspešne blagovne znamke Reemtsma. Med zbiratelji se poln album dandanes prodaja za več sto evrov.

Paul Hey je slikal najprej z olji, a se kmalu preusmeril na gvaš, s katerim je ustvaril daleč največ umetniških del. Večino življenja je prebil v Munchnu z okolico in v Gautingu, ob Munchnu, kjer je preživel drugo polovico življenja, so po njegovi smrti po njem poimenovali ulico in šolo.

No comments:

Post a Comment