Sunday 27 November 2022

Josef Wenig

Josef Wenig (1885-1939), slikar, ilustrator in scenograf

Josef Wenig (1885-1939) se je rodil v Stankovu v družini učiteljev in kulturnikov. Njegov brat Adolf je bil pisatelj, stric František Adolf Šubert dramatik in režiser, katerega otroci so bili prav tako dejavni na področju odrskih umetnosti.

Fotografija Josefa Weniga

Življenje Josefa in celotne družine je močno zaznamoval očetov samomor leta 1888. Mati se je z otroci preselila k bratu Františku Adolfu v Prago, kjer je Josef opravil šolanje. Končal je praški šolo uporabnih umetnosti in nadaljeval študij na Likovni akademiji pod mentorstvom Emanuela Liškyja.

Naslovnica ene izmed knjig pravljic z Wenigovimi ilustracijami, ki so še vedno v prodaji

Wenigova ilustracija ene od čeških ljudskih pravljic

Wenigova risba Rdeče kapice na razglednici

Že pred koncem šolanja in še posebej v prvih letih se je izkazal kot ilustrator predvsem knjig za otroke, a največ energije je vse do konca življenja usmeril v gledališče.

Till Eulenspiegel, kot ga je videl Josef Wenig

Jaslice, oz. adventni koledar s podobami Josefa Weniga so del češke kulturne dediščine

Večino časa je sodeloval z gledališčem Kralovske Vinohrady, kjer je ostal vse do smrti, z dvemi daljšimi premori v letih 1908-1912 in 1917-1920.

Lik iz Parsifala

Del Wenigove scene iz Parsifala

Sodeloval je tudi z drugimi gledališči v Pragi in izven Prage. Skupaj je bil aktiven pri več kot 650 postavitvah. Poleg scene in kostumografije je oblikoval tudi plakate z najavami predstav.

Kostumi iz Fausta
Salome v upodobitvi Josefa Weniga

Njegove najbolj znane stvaritve so bile Parsifal, Faust, Salome in več produkcij Shakespearjevih del. Prav tako je bil scenograf pri več čeških filmih. Njegovo delo je pustilo močan pečat, zato je predstavljen v številnih knjigah.

Eden Wenigovih filmskih plakatov
No comments:

Post a Comment