Sunday 31 January 2021

Hermann Vogel

Hermann Vogel (1854-1921) se je rodil v mestu Plauen v nemški zvezni deželi Saški. Študiral je pri slovitem Ludwigu Richterju v Dresdnu in vpliv mojstra na njegov slog se je kljub spremembam, ki jih je v njegovem delu čutiti, poznal skozi vso kariero slikarja in ilustratorja.

Po končanem študiju na Akademiji za umetnost je nekaj časa živel v Rimu, kjer je bil ustanovni član Skupnosti nemških umetnikov. Kasneje je živel in delal v Dresdnu in Loschwitzu. Njegov slog je romantičen, nekaj časa izrazito pod vplivm nazarenskega gibanja.



Danes ga najbolj poznamo po ilustracijah, ki jih je največ narisal za založbo Braun & Schneider. Sodeloval je tudi z revijami. Njegov prva knjiga je bila zbirka Andersenovih pravljic, ilustriral je tudi zgodbe Johann Karla Augusta Musausa, a večina se ga spomni predvsem po Grimmovih pravljicah, tako po črnobelih, kot po barvnih ilustracijah z dodelano linijo in številnimi okrasnimi detajli.


Zanimivost - Vogel je izdelal tudi logotip z zajčkom za znano in uspešno podjetje Vaillant, ki se ukvarja z ogrevanjem in prezračevanjem.

Umrl je na podeželskem posestvu, kjer je tudi pokopan.


No comments:

Post a Comment