Saturday 30 September 2017

Byam Shaw in Pesmi Roberta Browninga

Kdo je bil John Byam Liston Shaw?


Zagotovo je več ljudi slišalo za Roberta Beowninga kot Byama Shawa. Prvi je bil pesnik in dramatik, drugi ilustrator in slikar. tokrat ju predstavljamo skupaj, natančneje prek ilustracij Byama Shawa v zbirki najbolj znanih pesmi Roberta Browninga. Ker pa tudi slednji ni tako zelo znan širši javnosti, najprej nekaj besed o njem.

Robert Browning (1812-1889)


Številni literarni poznavalci Browninga dajejo ob bok Shakespearu. Njegova dikcija, ritem in simbolika veljajo za ključen doprinos sodobni poeziji in navdih velikanom kot so Robert Frost, Ezra Pound in Thomas Stearns Eliot. Bil je neke vrste čudežni otrok, v rani mladosti šolan doma, z veliko oporo v očetu, ki je bil uspešen poslovnež, ljubiteljski umetnik, zbiralec dragocenih knjig in predvsem zelo izobražen.

Robert je že pri 12 letih napisal prvo pesniško zbirko, a starši zanjo niso našli založnika. Tudi prva dela, ki jih je ustvaril v odrasli dobi (in jih, nekaj pod svojim imenom, nekaj anonimno, uspel objaviti), niso prinesla pravega uspeha. Poglavitna težava je bila verjetno v tem, da je bil preprosto preveč drugačen. Podobno se mu je godilo kot dramatiku.

Ko je že prekoračil 30. leto, je po branju pesniške zbirke Elizabeth Barrett najprej pisno navezal stike z avtorico, nato pa jo še osebno spoznal in se nazadnje, kljub nasprotovanju okolice, z njo poročil. Preselila sta se v Italijo, kjer je v njeni senci (ljudje so ga poznali predvsem kot soproga uspešne pesnice) ustvaril svoja najpomembnejša dela.

Šele po njeni smrti, ko je že prekoračil 50. leto, je po vrnitvi v London objavil nekaj del, ki so mu prinesla najprej pozornost in nato še pravo pravcato slavo. V Angliji je bilo še v času njegovega življenja ustanovljenih več krožkov, katerih člani so začeli preučevati njegova dela, dobil je več častnih naslovov uglednih univerz in po smrti dokončno vstopil med nesmrtne literate.

John Byam Liston Shaw (1872–1919)


Slikar, ilustrator, oblikovalec in pedagog se je običajno podpisoval kot Byam Shaw. Bil je škotskega porekla, potomec enega najbolj znanih klanov, sicer pa iz ugledne družine, kjer so prevladovali odvetniki in umetniki. Byam Shaw je imel komaj 15 let, ko je njegova dela opazil John Everett Millais, ki mu je priporočil šolanje na umetniški šoli. Tam je spoznal svojo bodočo soprogo Rex Vicat Cole in še enega bodočega uspešnega ustvarjalca Geralda Fenwicka Metcalfa.

Ob že tako raznovrstni rabi različnih umetniških tehnik, kot so olje, pastel, akvarel in tuš, je odlično obvladal tudi različne dekorativne tehnike in barvanje tkanin. Zanimivo je, da ta s Pre-Rafaeliti navdahnjeni umetnik po prvih letih uspehov ni uspel zadržati priljubljenosti, tako da je sčasoma skoraj opustil umetniško ustvarjanje in se preživljal s poučevanjem. Skupaj s soprogo sta kasneje celo ustanovila umetniško šolo, na kateri sta seveda tudi poučevala.

Med svetovno vojno je Byam Shaw redno objavljal politične karikature, kmalu po njej pa v razvpiti epidemiji gripe hudo zbolel in umrl.

Tule so njegove ilustracije Browningovih pesmi:
































No comments:

Post a Comment