Tuesday 23 June 2015

Vojna svetov

Tokrat namesto običajne slikanice predstavljam ilustracije ene najbolj znanih in najvplivnejših znanstveno fantstičnih knjig vseh časov. Imenuje se Vojna svetov, napisal jo je H. G. Wells (1866-1946), ilustracije pa je za izdajo iz leta 1898 prispeval Warwick Gobble (1862-1943).

Najprej nekaj besed o vojni svetov. Zgodba je sprva izšla kot nadaljevanka v reviji (Pearson's Magazine) takoj za tem še v knjižni obliki. Skoraj hkrati sta se pojavili še vsaj dve ameriški različici (namesto invazije na London so tam predstavili napad Marsovcev na New York, oz. Boston), od katerih je bila vsaj ena objavljena brez avtorjevega dovoljenja. Ampak kaj bi z avtorskimi pravicami, saj jih še dandanes upoštevamo skoraj izključno v primerih, ko so v lasti mogočnih družb s številnimi odvetniki ...

No, Herbert George Wells ni bil prvi, ki se je lotil tematike napada s katastrofalnimi posledicami, je pa bil eden najboljših in njegovo delo ni le odjeknilo v stotinah predelav za različne medije (omenimo le legendarno radijsko diverzijo Vojna svetov Orsona Wellsa (1915-1985) leta 1938 - ne, nista v sorodu), ampak velja za začetnika celega žanra, imenovanega futurizem. Moč H. G. Wellsa, zaradi katere so njegove knjige še danes berljive, medtem ko za večino njegovih sodobnikov komaj še kdo ve, se vsekakor skriva v pristopu k pisanju. Ni ga le zanimala znanost in možne neposredne posledice njenega razvoja, ampak tudi spremebe v družbenih odnosih, ki so jih številna znanstvena odkritja prinašala s seboj.

H. G. Wells je bil podobno kot Albert Robida, vizionar, ki je predvidel številne pojave, dogodke in posledice, vključno z drugo svetovno vojno, atomsko bombo in nastankom velemest. Po prepričanju je verjel v socializem, teoretično najboljši možni družbeni sistem in enotno svetovno vlado, a umrl razočaran nad stanjem v svetu in s pričakovanjem propada človeške civilizacije (kar morda niti ni tako daleč).

Njeoga Vojna svetov je bila takojšnja uspešnica, z zelo pozitivnim odzivom publike, ki je bila navdušena nad akcijo, in kritikov, ki so v invaziji Marsovcev prepoznali napoved skorajšnjega konca Britanskega imperija. Od svojega prvega izida Vojna svetov ni bila nikoli umaknjena iz tiska, mi pa jo bomo na hitro obnovili s črno belimi podobami Warwicka Gobla. To ni ilustratorjevo najbolj tipično in še manj najboljše delo, a za tokratni namen (prikazati ilustracije iz obdobja samega začetka znanstvene fantastike, pa še enega najbolj klasičnih del sploh) vsekakor primerno. Tule so ilustracije:




































































To je bila ilustrirana izdaja Vojne svetov Herberta G. Wellsa iz leta 1898. Zanimiva knjiga, mar ne?

No comments:

Post a Comment