Friday 30 August 2013

Indijske pravljice

Tokrat si oglejmo bogato ilustrirano knjigo z naslovom Indijske pravljice, ki jo je uredil legendarni zbiralec in literarni kritik Joseph Jacobs (1854-1916) in ilustriral John Dickson Batten (1860-1932).

Batten je pravzaprav le avtor črtne risbe, ilustracije pa so bile ročno (!) pobarvane. Gospodična Gloria Cardew je opravila izvrstno delo, a o njej žal nisem našel prav nobenih uporabnih podatkov.

Lahko pa dodam, da je knjiga izšla v ne prav visoki nakladi 160 izvodov (ne pozabimo - ilustracij je kar nekaj in vse so bile ročno pobarvane). Leta 1892 je bilo to običajno, saj je bil barvni tisk za večino tiskarjev prevelik zalogaj.


Oglejmo si vse celostranske ilustracije:











Iz ilustracij je po mojem že kar dobro razvidno za kaj gre v zbirki. V njej najdemo veliko eksotike v stilu Tisoč in ene noči, duhove, demone, čarodeje, zaklete zaklade in podobno, pomemben del pa predstavljajo tudi poučne basni z živalmi v glavnih vlogah. To sploh ni presenetljvo, saj naj bi številne Ezopove basni pravzaprav izvirale prav iz indijske Panchatantre in Jatake. Ampak v detajle ne bomo šli.

Recimo, da smo se naučili že dovolj. Črtna rosba - graviranje v les - črno beli tisk in na koncu ročno barvanje.

Rezultat je po mojem skromnem mnenju fenomenalen. Takšna knjiga je vsekakor zbirateljski primerek za sladokusce.

No comments:

Post a Comment