Thursday 29 August 2024

Gilbert James

Kaj vemo o Gilbertu Penrosu Jamesu?

Gilbert Penrose James (1865-1941) je danes skoraj pozabljen ilustrator, ki je ustvaril kopico kakovostno zelo raznolikih slik. O njegovem življenju vemo malo. Svojega srednjega imena Penrose ni veliko uporabljal. morda zato, ker je imel še sedem mlajših sester, od katerih jih je kar šesterica delila isto srednje ime? Občasno se je podpisal kot Gilbert P. James, veliko pogosteje kot Gilbert James (tako je naveden tudi v knjigah), na ilustracijah pa je običajno nakracal kar G. J.

 

 
Dobri kralj Vaclav iz Božičnih pesmi

Denar je začel služiti kot uradnik pri trgovcu s koruzo v rodnem Liverpoolu, a hkrati spoznal slikarja Sidneya H. Sima, ki je bil morda odločilen faktor, da se je začel še sam ukvarjati s slikarstvom in na začetku 90. let 19. stoletja tudi uspešno sodeloval na več razstavah. Kmalu se je preselil v London, se vpisal k učnim uram slikanja in začel delati za različne časopise in revije. Tisk je bil v silovitem vzponu, fotografija pa še ne, zato so bili ilustratorji iskani in njihova kakovost ne vedno odločilna.

Izjemna produktivnost ga je pripeljala tudi do življenjske priložnosti, serije ilustracij tedaj zelo priljubljene pesnitve Rubaiyat Omarja Khayyama. Perzijski stihi so ob koncu 19. stoletja obnoreli angleško govoreči svet, kjer so nastali številni klubi oboževalcev. Pesnitev je doživela številne ponatise in za le-te so potrebovali ilustracije. Ker je Gilbert James ustvaril nekaj odmevnih ilustracij za revije, so mu ponudili tudi knjižno različico. Ta je šla skozi več ponatisov, vključno z luksuznimi priredbami z ročno barvanimi ilustracijami na posebnem papirju in v usnje vezanimi platnicami.

 
Rubayat

Ker je bil Gilbert James povezan s tako dobičkonosnim delom, so mu ponudili še številna druga, kjer pa ni ravno upravičil pričakovanj. Hiperprodukcija je zahtevala svojo ceno, a dela in denarja mu ni manjkalo. Tako je v letih po prvi izdaji Rubaiyata ilustriral tudi po šest knjig letno. 

Aladin in čudežna svetilka

O zasebnem življenju Gilberta Jamesa ni znano skoraj nič. V dveh ohranjenih intervjujih je tudi o sebi povedal bore malo. Na vprašanje o starosti je tako na primer enkrat odvrnil, da jih imajo vendar vsi moški osemindvajset in drugič, da je na pravi strani tridesetih. O poroki, otrocih ali kakšni resni zvezi ni nobenih sledi, vemo pa, da je bil leta 1937 sprejet v psihiatrično bolnišnico, od koder so ga ob začetku 2. svetovne vojne preselili v drugo, v kateri je tudi umrl. Uradna diagnoza je bila paralitična demenca, za katero so med drugim znani simptomi težave z gibanjem, trzavica in v končni fazi z dihanjem. Redki raziskovalci njegovega življenja in dela so skoraj prepričani, da je bila demenca posledica okužbe s sifilisom, kar se nekako ujema s pričakovanim razvojem bolezni (okrog deset let) in koncem njegovega ustvarjanja (leto 1926).

 
Trnuljčica

Čeprav dela Gilberta James ne bodo nikoli dosegla slave njegovih sodobnikov, kot so bili Arthur Rackham, Charles Robinson ali Edmund Dulac, bo za vedno na seznami najbolj priljubljneih ilustratorjev Rubaiyata Omara Khayyama tedanjega obdobja.

Bibliografijo in še več njegovih del in si lahko ogledate na naslednjem naslovu: https://gilbertpenrosejames.weebly.com/.