Monday 24 September 2018

Harry Payne

Harry Payne in Abecednik s konji


Henry Joseph Payne se je rodil 1858 v Londonu očetu Josephu in materi Margaret Sophie. Oče je bil uradnik v odvetniški pisarni, kaj več pa o družini ni znanega. Zelo verjetno so bili v sorodu z Edmundom Payneom, znanim igralcem na prehodu iz 19. v 20. stoletje.

Tudi o formalni izobrazbi Harryja lahko le ugibamo. Vsekakor je bil navdušen nad konji in prizori iz vojaškega življenja. Tudi sam je služil vojsko in v artilerijski enoti Zahodni Kent dosegel čin narednika. Vendar je v zgodovino vstopil predvsem kot izjemen ilustrator, ki ga, začetku šolskega leta primerno, predstavljamo s pomočjo abecednika.

Seveda to ni običajen abecednik, saj so Harryju pač bili najbolj všeč konji in tako so tudi prizori povezani z njimi. Slikanica, ki je izšla okrog leta 1880 pri Raphael Tuck & Sons je prav tako zanimiva  s tehničnega vidika. Kljub velikemu napredku na področju barvnega tiska zaradi razvoja kromolitografije, so se odločili za kombinacijo dvobarvnega in full color tiska, saj je bil tako končni izdelek še vedno privlačen in toliko cenejši, da se je ustvarjeni dobiček poznal bolj od nekoliko manjše privlačnosti za končnega kupca.



Potiskanih je 16 strani, kar ustreza eni poli, torej pri razrezu ni odpadka, 26 črk angleške abecede pa tudi dokaj dobro pokrije vsebinski del. Če bi dali po dve črki na eno stran, bi porabili 13 strani, s platnicami vred bi jih imeli 15, ostale je le ena viška. to so rešili tako, da so na sredini dvema črkama namenili vsaki svojo stran.

Čista matematika torej.

Ko pa pogledamo mojstrski pristop Harryja Paynea, nam je hitro jasno, zakaj je bil eden najbolj cenjenih vojaških ilustratorjev. Njegovi konji so prava poezija, izbrane barve živahne, privlačne, uniforme prepričljive in prav nič nas ne čudi, če izvemo, da se dandanes njegovi originali prodajajo tudi po 50 tisoč evrov in več.

















Harry Payne se je poročil leta 1887 (s susanno Terese Cossins), otrok ni imel, imel pa je brata, ki je bil tudi znan slikar in ilustrator (Arthur C. Payne), s katerim sta leta 1890 skupaj ilustrirala Piskača iz Hamelina. Za seboj je zapustil stotine ilustracij za zbirateljske razglednice in čestitke. Večinoma s konji, seveda.

Umrl je leta 1927.

No comments:

Post a Comment