Friday 29 April 2016

Robin Hood

Robin Hood kot ga je videl Newell Convers Wyeth


Robin Hood je še eden v seriji klasičnih literanih junakov, ki že stoletja vabijo v upodobitvi bolj ali manj znane umetnike. Različnih priredb zgodb z Robinom Hoodom so se lotili najuglednejši ilustratorji vseh časov in med njimi je prav gotovo N. C. Wyeth (1882-1945), umetnik z osupljivim opusom, ki pa, kot lahk sklepamo iz različnih biografij, s svojo kariero vendarle ni bil v celoti zadovoljen.

Newell Convers Wyeth je umetniški talent pokazal že zgodaj in predvsem mati ga je pri njegovem izražanju spodbujala, kolikor se je le dalo. Zamenjal je številne šole, dokler ni leta 1902 prišel v uk k Howardu Pyleu, ki ga imajo mnogi za očeta ameriške ilustracije. Manj kot leto študija je potreboval do objave prve ilustracje v uglednem The Saturday Evening Postu - in namenili so mu naslovnico. V nekaj mesecih je postal stalni sodelavec več časopisov in revij, diplomiral pa je že leta 1904.

Sledilo je vse več projektov, založniki pa so ga prepoznali predvsem kot mojstra upodabljanja prizorov Divjega Zahoda. Da bi bil čim bolj verodostojen, je, tudi ob vzpodbudi Howarda Pylea, opravil kar dve daljši potovanji v Kolorado in Arizono, kjer se je začasno zaposlil kot kavboj.

Prvi knjižni projekt je bil le vprašanje čas, a  njegov ugled je zrasel tako hitro, da je založniški trg za njegov slog dobesedno ustvaril svojo nišo. Samo za uglednega Scribnerja je ilustriral 25 knjig, v vsaki med osem in dvanajst celostranskih ilustracij, med njimi tudi klasike, kot je Robinson Crusoe, Otok zakladov, Črna puščica, Skrivnostni otok, Poslednji Mohikanec in druge

Komercialna uspešnost njegovih del je navdušila tudi druge založnike, ki so stali v vrsti, da bi ga najeli za še več projektov. Med  njimi je tudi spodaj predstavljeni Robin Hood iz leta 1917. Vse predstavljene ilustracije so danes v javni last tako po ameriški (datum objave), kot evropski zakonodaji (datum smrti umetnika).














































Ilustracije N. C. Wyetha so danes označene za malce sentimentalne, a še vedno veljajo za vrhunske stvaritve, ki naredijo toliko večji vtis, če vemo, da je mojster ilustriral 112 knjig, naslikal približno tri tisoč slik, hkrati pa ustvarjal še plakate, koledarje, reklame in pač vse, kar pride dobremu ilustratorju na pot. Pravijo, d aje med prvim osnutkom, skico in končnim izdelkom pogosto minilo manj kot tri ure, tako spreten je bil.

Manj znano je, da se je kar resno boril z depresijo, saj je imel ilustriranje za manj vredno početje od slikanja, večkrat je tudi dejal, da 'se je prodal', in bi lahko s svojo nadarjenostjo dosegel več. No, danes njegove ilustracije poznavalci cenijo precej bolj ko oljne slike, čeprav tudi te nikakor niso bile slabe.

Newell Convers Wyeth je umrl v prometni nesreči, ko se je v njegov avto zaletel vlak. Pr tem je življenje izgubil tudi eden njegovih vnukov. No, ob zajetnem umetniškem opusu velja omeniti še pet otrok, od katerih so štirje postali (uspešni) umetniki, eden pa znanstvenik. Lahko bi nadaljevali še z zetom, vnukom in tako naprej, a bodi za tokrat dovolj.

No comments:

Post a Comment