Tuesday 30 March 2021

Velikonočne voščilnice

 Voščilnice za Veliko noč

Pri nas sicer tradicija pošiljanja voščilnic ob velikonočnih praznikih ni nikoli zares zaživela, a to nas vseeno ne sme ovirati pri uživanju ob ogledu voščilnic, kot so jih pred približno stoletjem ustvarili nekateri izmed tedaj najuglednejših avtorjev. Znani slikarji in ilustratorji, karikaturisti in grafični oblikovalci, nekateri specialisti za izdelavo kartic in sorodnih komercialnih izdelkov, drugi zgolj občasni izletniki v svet masovne produkcije, ki se je z razvojem tiska in poštnih storitev prilagajala trgu in ga v veliki meri kar sama ustvarjala.

Spodnji primer je le drobec v morju ustvarjalnosti na področju velikonočne tematike. Heorge Ernest Studdy je bil humorist in ilustracijo spodaj je ustvaril za časopis kot hudomušen posmeh komercializaciji praznika.


George Ernest Studdy (1878-1948)

Poglejmo si še nekaj primerov izpod čopičev nadarjenih ustvarjalcev, ki so si ob služenju vsakdanjega kruha tudi na tak način zagotovili ščepec nesmrtnosti.

Frances Brundage (1854-1937)

Njena najbolj priljubljena dela so prav s področja kartic in voščilnic, na katerih so osrednji liki rečelični in nasmejani otroci. Danes ji nekateri očitajo preveliko posladkanost, a v svojem obdobju je bila zelo iskana in tudi finančno uspešna.



Ellen Clapsaddle (1865-1934)


Pauli Ebner (1873-1949)


Sydney Hayes (?-1923)


Fritz Hildebrandt (1819-1985)





Catherine Klein (1861-1929)



Charles Twelvetrees (1872-1948)



Louis Wain (1860-1939)

Daleč najbolj znan je bil po svojih upodobitvah mačk in ima med zbiratelji še danes prav kulten status. No, manj znano je, da je ustvaril tudi nekaj prav prisrčnih velikonočnih razglednic.



Nekatera izmed teh imen so danes že skoraj pozabljena, druga znana le med poznavalci zelo ozko omejenih področij, tretja spet zelo priljubljena med poznavalci in zbiralci, a prav vsi si zaslužijo, da se jih vsaj občasno še spomnimo. Zato bomo na tej strani sem in tja kako voščilnico dodali tudi v prihodnje.

No comments:

Post a Comment