Monday 26 November 2018

Jerome K Jerome Trije mozje v colnu

Jerome K. Jerome: Trije možje v čolnu (da o psu niti ne govorimo) z ilustracijami Arthurja Fredericsa


Tokrat si bomo ogledali ilustracije klasične knjige, ki že s samim besedilom predstavlja svojstven izziv. Trije možje v čolnu je namreč uradno potopis, a je zaslovel zaradi domislic, s katerimi je avtor začinil svojo pripoved o prigodah na poti. Tako imamo izrazito komične vložke in dokaj dolge in občasno precej sentimentalne vložke, zaradi katerih se bralcu ob listanju porajajo mešani občutki. Bi bral zaradi vsebine ali domislic?



In kako se je tega problema lotil ilustrator? Hitro boste ugotovili, da se je zvesto naslonil na besedilo. Linijsko tehniko, značilno za karikature je prepletel z zahtevno črtkano črno belo ilustracijo z veliko senčenja, velike slike pokrajine se izmenjujejo z majcenimi, skoraj nepomembnimi detajli, poglavja se začenjajo z ozaljšanimi začetnicami (morda jih bom dodal naknadno, dve, vključeni v ilustracijo, pa sta že predstavljeni), vse skupaj pa je zloženo v kar uspešno celoto, ki duhovitemu besedilu (toplo priporočam v branje, vendar nikakor ne tako po operaciji trebuha, saj bi znali šivi preveč boleti, v hujših primerih lahko celo kateri poči) dodajo še eno dimenzijo.

Predlagam, da si ilustracije Arthurja Fredericsa kar pogledamo:






















































Jerome Klapka (ob rojstvu sicer Clapp) Jerome ni imel tako zabavnega življenja, kot bi morda kdo sodil po njegovem pisanju. Njegov oče je bil pridigar in lastnik manjšega premogovnika, ki je ob poplavi izgubil vse premoženje in se nato odločil v Londonu poskusiti kot trgovec z železom. Ni mu šlo, zato se k družini ni vrnil, a je po nekaj letih žena prišla za njim.

Skupaj so živeli v revščini. Jerome Klapka je bil vseeno prepoznan za nadarjenega učenca in kazalo je že, da se bo prek izobrazbe lahko vrnil v višji družbeni sloj. Toda šolanje je prekinila očetova smrt, ki ji je kmalu sledila še materina. Za preživetje je opravljal različna priložnostna dela. Sprva je na železniški postaji pobiral premog, ki je padel z vlakov, a kmalu napredoval do pisarniškega delavca.

Približno hkrati se je pridružil amaterski gledališki skupini in začel igrati v manjših vlogah. Pri 18 letih se je odločil pustiti nezanimivo in nedonosno službo ter se preizkusiti kot igralec. S skupino potujočih igralcev je potoval naokrog približno tri leta, a se nato brez prebite pare vrnil v London. Kot brezdomca, ki spi v zapuščenih poslopjih ga je slučajno prepoznal star znanec. Priskrbel mu je začasno streho nad glavo in honorarno delo pri časopisu.

Sledila je vrsta različnih začasnih poklicev, celo ravnatelj v neki šoli je bil, dokler ni kot pomočnik v odvetniški pisarni odkril, da ga pravzaprav še najbolj mika pisanje. Začel je s pisanjem esejev, satire in kratkih zgodb. Kljub vztrajnemu zavračanju urednikov ni obupal. Ko je nabral peščico objavljenih humorističnih esejev, jih je sestavil v prvo knjigo in kmalu za tem še drugo.

Približno tri leta je trajalo od prvih malih uspehov do poroke. Med medenim tednom je dobil navdih za Tri može v čolnu, ki so sprva izhajali kot podlistek v časopisu in nato še v knjigi. Kritiki knjige niso dobro sprejeli, a je bila prodaja tako dobra, da je lahko od odstotkov, ki mu jih je izplačeval založnik, lahko udobno preživel.

Lahko se je posvetil izključno pisanju, knjigam so se pridružile gledališke igre, novi eseji in romani. Čeprav se je utrdil kot uspešen literat, so Trije možje v čolnu ostali njegova daleč največja uspešnica. Od izida leta 1889 je nikoli niso nehali tiskati. Kasneje je po potovanju po Nemčiji (kasneje se je v Nemčijo celo preselil) napisal še nadaljevanje, ki je doživelo prav tako spodoben uspeh.

Ko se je pričela prva svetovna vojna, je bil že precej v letih, a se je vseeno javil za prostovoljca v britanski vojski. Ker so ga zavrnili, se je prijavil še v francosko vojsko. Tam so ga vzeli za voznika reševalnega vozila. Po vojni so ga imenovali za 'svobodnjaka', kar je praktično enakovredno viteškemu priznanju, a namenjeno 'običajnim' ljudem.

Umrl je za posledicami možganske kapi.


O ilustratorju prve izdaje Treh mož v čolnu je znano bore malo. Arthur Frederics je psevdonim Fredericka Arthurja Hippa (1849-1929), o katerem smo našli le zapise iz štetja prebivalstva. Vemo, da je bil poročen. Imel je sina in hčer. Priimek Frederics je uporabljal tudi v vsakdanjem življenju in se je prenesel tudi na druge družinske člane. Več žal ne moremo povedati. Morda nekega dne naletimo na kak dodaten podatek iz njegovega življenja, zaenkrat pa je to vse.

No comments:

Post a Comment